FOTO: Pixabay

Srbija izgubila dva spora pred sudom u Strazburu

FOTO: Pixabay

 

Srbija je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu izgubila dva spora koji se tiču prava na suđenje u razumnom roku, objavljeno je u poslednjem izdanju Službenog glasnika.

Oba predmeta odnose se na član 6. stav 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se tiče prava na pošteno suđenje, odnosno razuman rok trajanja postupka.

Srbija će prema ovim odlukama suda morati da plati ukupno 7.600 evra u roku od tri meseca od njihovog donošenja. Jedno rešenje doneto je 4. a drugo 27. juna.

Prvi predmet našao se pred sudom u Strazburu 2011. godine, a u Srbiji je pokrenut još 1992. godine po tužbi Dragiše Zajkeskovića protiv trećih lica.

Prvostepeni sud u Srbiji usvojio je njegovu tužbu 1997. godine, ali je žalbeni sud iste godine ukinuo odluku o sudskim troškovima, vrativši to pitanje na ponovno suđenje, dok je potvrdio ostatak presude.

Kako se navodi u odluci suda u Strazburu, prvostepeni sud u Srbiji je naknadno usvajao tri odluke u vezi sa troškovima postupka u 1998, 1999. i 2000. godini, ali su sve navedene odluke ukinute u žalbenom postupku.

Prvostepeni sud je 5. februara 2013. doneo četvrtu odluku u vezi sa troškovima postupka kojom je podnosiocu predstavke dodeljeno blizu 2.000 evra, a prema podacima iz spisa postupak je trenutno pred drugostepenim sudom, navodi sud za ljudska prava.

Takođe se dodaje da je Ustavni sud Srbije 2013. godine u martu utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku i dosudio podnosiocu predstavke 300 evra na ime nematerijalne štete, naloživši da se postupak ubrza.

U predmetu formiranom na osnovu podneska iz 2012. godine podnositeljka Zorica Milosavljević se žalila na prekomerno trajanje upravnog postupka. 

U oba slučaja Evropski sud za ljudska prava utvrdio je povredu člana 6. stav 1. Konvencije, i naložio Srbiji da plati 4.800 evra Dragiši Zajkeskoviću i 2.800 evra Zorici Milosavljević.

Prema podacima suda u Strazburu na dan 30. jun ove godine, Srbija je osma država Evrope po broju predmeta pred tim sudom, sa 1.700 slučajeva. 

Ispred Srbije su Rusija sa 13.000 predmeta, Rumunija sa 8.100, Ukrajina sa 7.850, Turska sa 7.750, Italija sa 3.000, Azerbejdžan sa 2.150 i Jermenija sa 1.750.

PROČITAJTE JOŠ:

Privatizacija lokalnih medija stigla u Strazbur

 

Doživotni zatvor suprotan evropskim pravilima, može završiti u Strazburu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Bubuleja

    Platice gradjani Stbije, tj svi mi. Sto se ministarke Kuburovic tice, nastavice da pumpa usta, a Brnabicka ce po starom:" Ne, nisam upoznata, ali to je o.k." Idioti.