Vesti iz zemlje

14.05.2024. 14:45

Beta

Autor: Nova ekonomija

Srbiji još deset miliona evra od EU za razvoj tržišta biomase

Beta / Milan Ilić

Predstavnici Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke KfW potpisali su danas dva ugovora u iznosu od ukupno 9,9 miliona evra bespovratnih sredstava, kojima je zaokruženo finansiranje druge faze projekta „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase“, vrednog ukupno 32 miliona evra.

Projekat treba da obezbedi finansiranje izgradnje i rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja koji zamenjuju zagađujuća i neefikasna fosilna goriva, za ekološki prihvatljivo grejanje, za koji je do sada interes pokazalo nekoliko loklanih samouprava – Prijepolje, Novi Pazar, Majdanpek, Niš, Bajina Bašta i Rača.

U prisustvu predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića i komesara EU za susedsku politiku i proširenje Olivera Varhejija, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu Karsten Sandhop potpisali su u Vladi Srbije ugovor o grantu nemenjen stručnijm uslugama, vredan 900.000 evra, a u vezi sa Studijom izvodljivosti za Program promocije obnoviljive energije i razvoja tržišta biomase u Srbiji.

Ministraka Đedović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su sa Sandhopom i grant vredna devet miliona evra nemenjen tehničkoj pomoći, a iz regionalnog programa EU za energetsku efikasnost.

Ministarka rudarstva i energetike je izjavila kako je neophodno brinuti za izvore iz kojih se dobija i električna i toplotna energija, piše Beta.

„Država podržava ulaganja u toplane kako bismo smanjili rasipanje energije, odnosno kako bismo povećali energetsku efikasnost, kako bismo omogućili korišćenje energenata koji ne zagađuju vazduh, kao i pouzdano i kvalitetno grejanje za građane po održivim cenama“, istakla je ona.

Podestila je da je prva faza projekta „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase“ obuhvatala opštine Priboj, Mali Zvornik, Novi Pazar i Majdanpek, koje su prebacile stisteme svog daljinskog grejanja na drvnu biomasu.

Ona je istakla i da je godinama EU najvažniji trgovinski partner Srbije, ali i najveći investitor i donator.

Podsetila je da je EU podržala izgradnju gasovoda Srbija – Bugarska, razvoj prenosne mreže, olakšice za energetski ugrožene kupce, ali i rekonstrukciju hidroelektrana.

Kao glavne koristi koje će doneti realizacija druge faze projekta, Đedović Handanović je istakla zdravije i jeftinije grejanje za građane, smanjenje gubitaka na mreži koji će biti manji za osam odsto, kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 88 odsto i emisije sumpor-dioksida za 99 odsto.

Naglasila je i da će projekat obezbediti pre svega prelazak na palaćanje potrošene toplotne energije prema potrošnji.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević precizirala je da se druga faza projekta odnosi na dodavanje kapaciteta postojećim toplanama i stavljanje novih kotlova u kotlarnicama.

Kako je navela, prva faza projekta dovela je do smanjenja emisije ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

„To je ono što proističe iz svih projekata koje dogovaramo sa EU i svakom pojedinačnom državom“, rekla je Miščević.

Komesara EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji je kazao da je ovaj program korišćenja biomase za sistem daljinskog grejanja u Srbiji otvara novo poglavlje u naporima Srbije ka energetskoj tranziciji.

„To je pokazatelj posvećenosti da se pređe sa korišćenja uglja na zelenije izvore energije“, kazao je on i dodao je da program podržava i sprovođenje Zelene agende u Srbiji, što će, kako je naveo, biti ključno kako bi se ispunile obaveze is Pariskog sporazuma u vezi sa klimatskim promenama.

Istakao je da je prva faza projekta u loklanim samoupravama u kojima je sprovedena pokazala „opipljive rezultate“ i da će njen nastavak omogućiti, pored ostalog, dalje smanjenje zagađenja vazduha.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da je svetu potrebna energetska tranzicija i da je trenutni energetski sistem koji se bazira na fosilnim gorivima u krizi, te da je hitno potrebna tranzicija na obnovljive izvore energije u svim sferama života.

„Enegetska efikasnost i ekonomije zasnovane na obvnovljivim izvorima energije su preduslov za bezbedniji, otporniji, jeftiniji i održiv energetski sistem“, izjavila je ona.

Dodala je da zbog toga moraju da se pojačaju napori u sprovođenju energetske tranzicije.

„Srbija ima značajan potencijal za sprovođenje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije“, kazala je Konrad i ukazala da potencijal biomase pokriva oko 15 odsto ukupnih energetskih potreba zemlje.

Završetak projekta u opštinama se očekuje za oko godinu dana, a primarni cilj je da 90 odsto proizvodnje energije dolazi iz održivih izvora, prvenstveno od biomase drvne sečke.

Vrednost projekta „Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase“ iznosi 32 miliona evra, od čega su grantovi u iznosu od devet miliona evra iz Regionalnog programa EU za energetsku efikasnost u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, dva miliona evra od Vlade Nemačke i milion evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć, kao i zajam u iznosu od 20 miliona evra od Nemačke razvojne banke KfW.

Vlada Srbije je 2019. godine, uz podršku KfW banke započela program „Razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji je za cilj imao promociju korišćenja biomase u sistemima daljinskog grejanja.

Prva faza programa, vredna 27 miliona evra, obuhvatila je opštine Mali Zvornik, Priboj, Novi Pazar i Majdanpek, koje su prebacile svoje sisteme daljinskog grejanja na drvnu masu.

Poskupela rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.