Vesti iz zemlje

04.08.2022. 14:12

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Suspendovani sidikalaci RGZ najavljuju borbu pred međunarodnim institucijama

Foto: Paola Felix Meza

Pritisak na radnike u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) i suspendovanje tri predsednika sindikata je „najoštriji oblik šikaniranja“ za javno izgovorenu reč, nećemo biti zastrašeni, a sindikat će zaštititi svoje članove putem međunarodnih organizacija, poručila je Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“. 

„Nismo se umorili, nastavićemo da se borimo sa osionim rukovodstvom u RGZ, sa kojim se borimo od 2019. godine. Izostala je reakcija države i tako država šalje poruku da za sindikalni rad u državnoj instuciji zaposleni mogu biti suspednovani, što je suporotno zakonima i međunarodnim konvencijama. Svoje članove će zaštitii [pravnim putem], nikako nećemo odustati u odbrani za pravno na javnu reč„, poručila je Andrić na zajedničkoj konferenciji Saveza Samostalnih Sindikata Srbije (SSSS), Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Asocijalcije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Razrešenje ove situacije sindikalci ipak vide pred međunarodnim institucijama.

SINDIKATI RGZ DOBIJAJU SUSPENZIJE A UPRAVA ORDEN

Pokušaćemo da učinimo vidljivim ovaj način ugrožavanja sindikalnih prava i sve manipulacije u javnosti…Ovako se zatvara prostor za dijalog, ovo je represija na koju će Sindikat odgovoriti zaštiti svoje ljude veoma dobro znamo koliko traju sudski procesi i koliko je neefikasno pravosuđe“, rekla je predsednica UGS Nezavisnost. 

Izvršni sekretar Sindikata Nezavisnost RGZ Nebojša Pejčinović rekao je da nisu dobili odgovor ni na jedno otvoreno pismo, od nekoliko kojih su poslali i premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a potpredsednik SSSS Duško Vuković izjavio je da „ne očekuje nikakav odgovor od državnih organa“. 

„Nećemo dozvoliti da se ovakav trend gušenja istine u javnosti nastavi“, dodao je je Vuković.

Dijana Konstantinović, predsednica JOS RGZ koja je suspendovana rekla je da je 8. jula ove godine dobila Rešenje o premeštaju iz katastra Novi Sad u katastar – Srborbran, navodno zbog obima posla.

„Taj posao za koji sam dobila premeštaj nema veze sa ovim koji sada radim. Otišla sam na novo radno mesto 37 kilometara dalje od svoje kuće i nisam mogla da radim ništa jer mi dve nedelje nije osposobljen računar, išla sam na posao da bih samo sedela tamo. Kad je konačno instalirano sve i kad sam počela da radim stiglo je obaveštenje o mojoj suspenziji“, kaže Dijana Konstantinović.

Nebojša Rajković, izvršni Sekretar ASNS, rekao je da je poslednja suspenzija radnika „jedna u nizu nezakonitih postupaka“ i „kršenja zakona bahatih direktora državnih i javnih preduzeća“. 

„Poslednja dešavanja u RGZ i suspenzija tri predsednika sindikata iako je od Borka Draškovića stvarno je mnogo. Sa tim čovekom od 2015. vodimo sporove, da  a zaštitimo radnike. To je čovek koji godinama zlostavlja zaposlene i čalnove sindikata. Na svaki način ćemo zaštiti naše kolege, pravno i materijalno, nećemo odsutupiti ići ćemo do međunarodnih instutucija i obavestiti međunarodnu javnost“, poručio je Rajković.  

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputila su pre više od petnaest dana otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom hakerskog napada na katastar, u kome su ocenili da je „krajnje vreme da se utvrdi odgovornost kompletnog vrha RGZ-a“, ne samo za višednevni prekid u radu jedne od najvažnijih institucija u zemlji. Sindikalci navode da na brojne dopise Vladi Srbiji nisu dobili „nijedan odgovor“, kao i da je zbog ove situacije neophodno oceniti „kvalitet rada višegodišnjih VD pomoćnika direktora“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.