Svetska banka: BDP Srbije u najboljem scenariju pada za 2,5 odsto

Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će tokom ove godine opasti za 2,5 odsto, pod uslovom da se restriktivne mere za sprečavanja koronavirusa u Evropi ukinu do kraja juna. U slučaju da se mere produže do avgusta, pad ekonomske aktivnosti bi se beležio i u celom trećem kvartalu, zbog čega bi BDP Srbije paod 5,3 odsto, navodi se u poslednjoj analizi Svetske banke.

Ta međunarodna finansijska institucija navodi da će sve države Zapadnog Balkana 2020. godine ući u recesiju, da će u optimističnom scenariju BDP regiona zbirno opasti za oko tri, a u pesimističnijem scenariju za 5,7 odsto, što bi predstavljalo krizu ozbiljniju od Svetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine.

Svetska banka u svom Regular Economic Report-u navodi će u Srbiji kratkoročno izvoz robe opasti za 12 odsto, a za uvoz 17,8 odsto. Prihodi od saobraćaja i turizma bio bi manji za oko 30 procenata, a doznake bi mogle da opadnu za oko 20 procenata.

Zbog smanjenja tih priliva, kao i stranih direktnih investicija, fiskalni deficit do kraja godine može da poraste za 7,3 odsto, ukupno na 63,9 odsto BDP-a.

Da bi ubrzao ekonomski oporavak od COVID-19 i održao viši srednjoročni rast, Srbija mora da se pozabavi dugogodišnjim strukturnim problemima, dodaje Svetska banka.

"Upravljanje državnim preduzećima, posebno komunalnim preduzećima, i nivo i performanse javnih investicija su glavna uska grla. Većina javnih preduzeća još uvek nema stalnozaposlene, profesionalne menadžere... Prioriteti za javna ulaganja nisu uvek dobro određeni i ne sprovode se u skladu sa praksom dobrog menadžmenta. Mreže socijalne sigurnosti treba ojačati i bolje ih finansirati... Konačno, potrebna je sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema kako bi se odgovorio na sve veći nedostatak veština", navodi se u analizi.

Najgore projekcije za ekonomsku aktivnost imaju Crna Gora i Albanija, za koje Svetska banka u najboljem slučaju predviđaju pad BDP-a od 5,6 i pet procenata.

Ovaj rezultat je posledica činjenice da su pandemijom najozbiljnije pogođeni sektori turizma i suluga, koji čine čine oko 50 procenata ukupne zaposlenosti u pet od šest zemalja u regionu, i 75 procenata u Crnoj Gori.

Najmanji pad Svetska banka predviđa Severnoj Makedoniji, koju u boljem scenariju očekuje kontrakcija od 1,4 odsto.

Međunarodni monetarni fond je u svom preliminarnom izveštaju o posledicama pandemije na globalnu privredu predvideo da će srpski BDP pasti za oko tri procenta. 

Vlada Srbije, sa druge strane, ocenjuje da će domaća ekonomska aktivnost opasti za 1,8 odsto, a da će udeo javnog duga u odnosu na BDP biti ispod 60 odsto.

Svetska banka: Doznaka iz inostranstva ove godine manje za petinu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara