Vesti iz zemlje

01.11.2022. 13:24

Autor: Katarina Baletić

Tajna koliko će radnika zaposliti Palfinger za subvenciju od pet miliona evra

Palfinger masina i radnik na gradilistu Foto: Wikimedia - KvonD

Palfinger masina, ilustracija

Komisija za kontrolu državne pomoći odbila je da Novoj ekonomiji dostavi podatke o tome koliko je kompanija Palfinger u obavezi da zaposli novih radnika kako bi dobila subvencije, kao i koliko će biti ukupna vrednost projekta. Za ovu investiciju Palfinger je dobio 4,6 miliona evra državnih subvencija, kao i sedam hektara besplatnog zemljišta u Nišu koje je vredno više od milion evra.

Komisija je na svom sajtu objavila rešenje kojim je utvrdila postojanje državne pomoći dodele zemljišta Palfingeru, ali je iz njega izuzela podatke o broju radnika koji će biti zaposleni, kao i to kolika će biti neto vrednost projekta nakon dobijanja zemljišta.

Objavljeno rešenje je objavljeno samo u informativne svrhe i po zahtevu podnosioca prijave (u ovom slučaju Republičke direkcije za imovinu koja kompaniji daje zemljište) iz njega su izostavljeni ključni podaci.

Nova ekonomija je zbog toga od Komisije tražila originalno rešenje koje sadrže sve podatke koji su izuzeti iz javno dostupne verzije rešenja.

Kako se navodi u odgovoru Novoj ekonomiji Komisija je „ocenila da je interes podnosioca zahteva [Republičke direkcije za imovinu] opravdan i po značaju bitno veći u odnosu na interes drugih lica ili javnosti u pogledu davanja tih podataka na uvid ili njihovog objavljivanja“.

Odgovor Komisije za kontrolu državne pomoći

Printskrin dela odgovora Komisije za kontrolu državne pomoći na zahtev Nove ekonomijeFoto: Printskrin

U rešenju Komisije koje je javno objavljeno navodi se da se „državna pomoć dodeljuje radi realizacije Projekta ulaganja, koji podrazumeva zapošljavanje najmanje […] novih radnika na neodređeno vreme i ulaganje od najmanje 36.415.855,05 evra u materijalnu imovinu…“

To znači da se subvencija dodeljuje zbog toga što će investitor zaposliti (ne)određen broj radnika i što se uložiti preko 36,4 miliona evra.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparetnosti Srbija objašnjava da ukoliko je zapošljavanje određenog broja radnika jedan od osnova za dodelu državne pomoći, taj podatak ni u kom slučaju ne bi smeo da bude zaštićen.

„Iz njega se vidi koju je obavezu investitor preuzeo i na osnovu tog podatka javnost može da prati da li je investitor poštovao svoje obaveze na osnovu kojih je dobio subvenciju“, dodaje Nenadić za Novu ekonomiju.

„Bez obzira na to što investitor možda ima interese da te podatke štiti, državne institucije imaju obaveze prema svojim građanima, a jedna od njih je i da vidimo pod kojim uslovima se subvencija dodeljuje i da li se ti uslovi poštuju.

Komisija za kontrolu državne pomoći je iz javno objavljenog rešenja izostavile podatke o broju radnika koji će biti zaposleni u novoj fabrici, kao i o neto vrednosti projekta.

Delovi rešenja koji sadrže izostavljene podatke:

Palfinger, deo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoćiDeo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoćiDeo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći

 

Kako je Nova ekonomija već pisala, u ugovoru koji je Palfinger sklopio sa Ministarstvom privrede (koji se odnosi samo na novčane subvencije, a ne i na dodelu zemljišta) piše da je obaveza investitora da do kraja 2027. godine bude zaposleno najmanje 375 novih radnika.

Ono što nije jasno, budući da su podaci sada sakriveni, je da li je broj zaposlenih i nakon dodele dodatnih subvencija (besplatnog zemljišta) ostao isti.

Austrijska kompanija bi novu fabriku za proizvodnju čeličnih delova za opremu za podizanje i prenošenje u Nišu trebalo da otvori do kraja 2026. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.