Vesti iz zemlje

03.10.2022. 08:05

Autor: Katarina Baletić

Palfingeru i besplatno zemljište: Broj radnih mesta tajna

Dizalica austrijske kompanije Palfinger Foto: Wikimedia - KvonD

Ilustracija

Austrijska kompanija Palfinger dobila je besplatno skoro sedam hektara državnog zemljišta u Nišu za izgradnju nove fabrike. U objavljenom rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći sakriveni su podaci o tome koliko radnika je investitor dužan da zaposli, kao i koliko će iznositi vrednost investicije.

Kompanija Palfinger dobila je od Republičke direkcije za imovinu 6,95 hektara zemljišta u Nišu, u katastarskoj opštini Suvi Do. Vrednost parcele je milion evra.

Austrijski investitor je u julu potpisao ugovor sa Ministarstvom privrede kojim je dobio subvencije od 4,6 miliona evra za izgradnju fabrike u Nišu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Zemljište se dodeljuje radi izgradnje fabrike za proizvodnju čeličnih komponenti za potrebe proizvodnje mreže Palfinger, piše u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

U javno objavljenom dokumentu nekoliko puta navodi se da Palfinger ima obavezu da zaposli određen broj radnika, ali je brojka svaki put sakrivena.

„Takođe, planirano je zapošljavanje […] novozaposlenih radnika na neodređeno vreme, u skladu sa Projektom ulaganja“, piše u jednoj od rečenica u rešenju.

Palfinger, deo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći

Deo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoćiFoto: Printskrin rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći

Na isti način, prikriven je i podatak o tome koliko će iznosti neto vrednost investicije nakon dodele podsticaja.

Deo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći

Deo rešenja Komisije za kontrolu državne pomoćiFoto: Printskrin

U zaglavlju rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći piše da su određeni podaci izuzeti iz javno dostupne verzije rešenja.

„Zaštićeni podacu prikazani su oznakom […] i određeni su na zahtev podnosioca prijave, a u skladu sa članom 44. Zakona o kontroli državne pomoći i zakonom kojim se uređuje zaštita poslovne tajne“, navodi se.

U ugovoru koji je Palfinger sklopio sa Ministarstvom privrede (koji se odnosi samo na novčane subvecnije, a ne i na dodelu zemljišta) piše da je obaveza investitora da do kraja 2027. godine bude zaposleno najmanje 375 novih radnika.

Ono što nije jasno, budući da su podaci sada sakriveni, je da li je broj zaposlenih i nakon dodele dodatnih subvencija (besplatnog zemljišta) ostao isti.

Ako ne ispuni obaveze, ne vraća zemljište već ga plaća

Fabrika bi trebalo da se prostire na 12.000 kvadrata, a investitor ne sme da proda parcelu koja mu je data do kraja 2032. godine, odnosno pet godina nakon završetka investicionog projekta, piše u rešenju.

U istom periodu ne sme ni da smanjuje broj zaposlenih.

U slučaju da Palfinger ne ispuni obaveze, država ima pravo da zahteva odštetu od milion evra, što predstavlja tržišnu vrednost parcele. Ukoliko obaveze budu samo delom ispunjene, strani investitor će platiti „kaznu“ srazmerno ispunjenju obaveza.

Republička direkcija za imovinu je u aprilu 2022. godine podnela Komisiji za kontrolu državne pomoći prijavu državne pomoći.

Vlada je krajem marta 2022. godine donela zaključak kojim je utvrdila da je investicioni projekat kompanije Palfinger projekat od javnog značaja za Srbiju.

Parcela koja je dodeljena austrijskoj kompaniji nalaziće se pored fabrike Zumbotel Group (ZG Lighting), takođe investitora iz Austrije, vidi se na prikazu portala GeoSrbija.

Lokacija buduće fabrike Palfinger u Nišu

Zemljište koje je dodeljeno PalfingeruFoto: Printskrin, a3.geosrbija.rs

Zemljište je već preneto u vlasništvo austrijske kompanije, pokazuju javno dostupni podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Palfinger deo Naučno-tehnološkog parka

Austrijski Palfinger je u Srbiji u februaru ove godine osnovao kompaniju „Palfinger proizvodnja“ koja je i dobila državne subvencije. Preduzeće koje će graditi fabriku u Nišu do sredine septembra je imalo sedište u Beogradu, na Vračaru.

Međutim, 20. septembra kompanija je promenila adresu i registorala je u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, pokazuju podacije Agencije za privredne registre.

Na sajtu niškog Naučno-tehnološkog parka u sekciji „članovi“, pod „tehnološko-razvojne kompanije“, nalazi se i Palfinger.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.