Torlak ispituje izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju vakcina

Foto: iStock

Za potrebe Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" beogradska firma KPMG će u narednih mesec dana uraditi Studiju opravdanosti za izgradnju kapaciteta za proizvodnju vakcina, pokazuju podaci iz odluke o dodeli objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

Izrada ove studije koštaće 7,7 miliona dinara, a novac je obezbedila Vlada Srbije Zaključkom koji je donela 6. maja ove godine.

Kao obrazloženje za sprovođenje hitne javne nabavke u pregovarčkom postupku navodi se da je Vlada Srbija odlučila da "obnovi, ojača i razvija efikasnu farmaceutsku industriju", te da je ovo postao prioritetan strateški cilj u uslovima proglašene pandemije COVID-19 i da je zbog toga potrebno hitno uložiti finansijska sredstva za ove svrhe.

Planirano je jačanje kapaciteta Torlaka i to pre svega njegovog proizvodnog pogona, a zatim i infrastrukture "kako bi na vreme i blagovremeno bio obezbeđen dovoljan kontigent vakcina iz proizvodnog asortimana Instituta "Torlak", kako za stanovništvo Republike Srbije, tako i za zemlje u regioni i šire", piše u odluci.

Ovom investicijom država bi trebalo da obezbedi sigurnost i nezavisnost u snabdevanju neophodnim lekovima.

Revakcina "Sputnjika" može da se primi i nakon tri meseca

Institut trenutno poseduje četiri nacionalne referentne laboratorije za dijagnostiku, od kojih su tri sertifikovane od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Podsetimo, kada je Institut Torlak počeo da puni vakcine Sputnik V, što je ruski RDIF najavio kao početak proizvodnje, predsednik Vučić je obišao ovu instituciju i tom prilikom i sam naručio izradu studije.

N1 je tada preneo i razgovor predsednika sa v.d. direktorkom Instituta:

"Vučić: Za šta nemamo novca za domaće tržište?

V.d. direktorka Torlaka: Za usklađivanje sa GNP standardom nekih delova proizvodnje.

Vučić: A to je u parama Vera?

V.d. direktorka Torlaka: Ne znam napamet.

Vučić: A što ne znate?

V.d. direktorka Torlaka: Zato što mora da se uradi ozbiljna studija.

Vučić: Što je niste uradili?

V.d. direktorka Torlaka: Košta studija preko pola miliona.

Vučić: Hajde uradite tu studiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara