Transparentnost Srbija: Institucije da objave kako nabavljaju respiratore

Foto: Pixabay

Transparentnost Srbija pozvala je danas državne i zdravstvene institucije da objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja, uključujući i one nabavke kod kojih nije primenjen Zakon o javnim nabavkama.

"Iako je radi transparentnosti javnih rashoda ustanovljen državni Portal javnih nabavki, građani Srbije su ovih dana informacije o velikim nabavkama dobijali na druge načine, putem Instagram profila i kroz medijske izjave predsednika Republike (Aleksandra Vučića)", navela je ta organizacija u saopštenju.

Transparentnost Srbija podseća da je Vučić u više navrata objavio da je Srbija od uvođenja vanrednog stanja naručila i platila 1.100 respiratora, a da je poslednja javna nabavka koja se ticala respiratora raspisana 11. marta 2020. godine, kada je Ministarstvo zdravlja, uz pozitivno mišljenje Uprave za javne nabavke, otvorilo pregovarački postupak radi kupovine 15 respiratora.

Može li država da ima "crni fond"?

"Zakon o javnim nabavkama je na snazi i posle proglašenja vanrednog stanja. Po (važećem) Zakonu postoji mogućnost da se nabavke sredstava 'radi obezbeđivanja osnovnih životnih uslova u slučajevima elementarnih nepogoda' vrše bez primene bilo kog od propisanih postupaka. Jedina obaveza je da se u takvim slučajevima postupa 'u skladu sa načelima iz zakona' (efikasnost, konkurencija, transparentnost, jednakost ponuđača). Međutim, poštovanje tih načela je stvar koja se samo naknadno može utvrđivati, i za to nema čvrstih proceduralnih garancija", upozoravaju u Transparentnosi Srbija.

Navodi se i da je kod pregovaračkog postupka, kakav je primenjen kod nabavke 15 respiratora u prvoj polovini marta, rokovi znatno skraćeni u odnosu na redovnu tendersku proceduru, ali i da postoje garancije transparentnosti kroz objavljivanje informacija na Portalu javnih nabavki.

"U aktuelnoj situaciji velike potražnje za respiratorima na svetskom nivou, može se zamisliti da bi mogla biti privremeno opravdana čak i tajnost nekih podataka o nabavkama. Međutim, teško je zamisliti bilo kakav valjani razlog da se ne objavi šta je tačno kupljeno i koliko je za to plaćeno", saopštila je Transparentnost Srbija, i dodala da bi trebalo bi izbeći bilo kakve izjave koje bi mogle biti shvaćene kao poziv na kršenje zakona, kao one da su respiratori kupljeni "na polu-crno".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara