Vesti iz zemlje

09.08.2016. 12:15

24sata

Autor: Nova Ekonomija

Trojica Nobelovaca dodelila prestižnu nagradu mladom Srbinu

Tri dobitnika Nobelove nagrade i brojni profesori sa prestižnog univerziteta Harvard jednoglasno su ocenili da rad našeg genijalca Filipa Boškovića (20) zaslužuje najveće priznanje. 

Ovaj talentovani student treće godine Biološkog fakulteta u Beogradu osvojio je prestižnu nagradu „Stephen Kuffler“ koja je najveće priznanje koje naučnik tih godina može da dobije.

U moru sumornih vesti, hronike i politike, lepa vest poput ove morala bi da odjekne poput eksplozije. Nagrada „Stephen W. Kuffler“ koju dodeljuje Mađarska akademija nauka uz finansijsku podršku Evropske komisije pripala je baš jednom studentu Beogradskog univerziteta, koji je do fantastičnih rezultata putem istraživanja došao bez ijednog jedinog uloženog dinara.

Filip je dve godine radio na projektu koji je za cilj imao ispitivanje interakcija jonoizmenjenih formi zeolita tipa A sa DNK molekulima, karakterizaciju procesa i ispitivanje termodinamičkih parametara i kinetičkih mehanizama, kao i primenu rezultata u molekularno-biološkim metodama. 

Zvuči komplikovano, pa smo zamolili mladog genijalca da nam objasni o čemu se tačno radi.

„Početna ideja nam je bila da izolujemo DNK za potrebe medicine i biologije, a kako bismo to uradili vratili smo se teorijskim korenima. Tokom rada smo shvatili da isti proces može da se iskoristi za stvaranje biosenzora, što može da bude od velike koristi u daljem razvoju nauke“, kaže Filip.

Počeo je da se bavi ovom temom dok je još bio u srednjoj školi i bez ijednog uloženog dinara, koristeći opremu laboratorije Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, postigao je toliko dobre rezultate da je komisija mesecima razgledala prijavljene radove i rešila baš njega da nagradi. Komisiju su, između ostalih, činila tri dobitnika Nobelove nagrade, profesori sa Harvarda i članovi Američke akademije nauka.

„Ovo je pre svega veliki podstrek, jer nagrada podrazumeva 800.000 forinti, ili oko 2.000 evra, a to je novac koji mora biti uložen u dalji razvoj projekta i time ću se baviti narednih godinu dana. Ujedno je ovo i velika čast, jer je reč o zaista prestižnoj nagradi koja je za naš nivo nešto najbliže Nobelovoj nagradi“, kaže mladi naučnik.

Filip sada planira da putuje, a kad se vrati odmah se vraća daljem radu. Planira da završi studije ovde, pa da master upiše u inostranstvu, a na pitanje da li bi voleo da karijeru jednog dana nastavi u Srbiji odgovara potvrdno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.