Srbija

22.03.2021. 17:01

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Udruženja traže ukidanje Prostornog plana za projekat „Jadar“

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) i udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu zatražili su od Republičke direkcije za vode da pod hitno stavi van snage Prostorni plan područja posebne namene "Jadar", prenela je agencija Beta. U K...

Foto: Pixabay

Srbija

22.03.2021. 17:01

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) i udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ zatražili su od Republičke direkcije za vode da hitno van snage stavi Prostorni plan područja posebne namene „Jadar“, prenela je agencija Beta. U KORS-u tvrde da bi u suprotnom moglo da dođe do zagađenja važnog vodoizvorišta u Mačvi.

Predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar rekao je da je kompanija Rio Tinto u svom planu navela 10 do 20 puta manju količinu vode koja će joj biti potrebna u slučaju da počne sa iskopavanjem rude jadarit u oklini Loznice.

Ruda jadarit inače je otkrivena samo u Srbiji i u sebi sadrži litijum, hemijski element koji se koristi u proizvodnji električnih baterija.

KOPMANIJA PROTIV KOJE PROTESTUJU GRAĐANI BIĆE STRATEŠKI PARTNER VLADE SRBIJE

Vlada Srbije je sa drugom po veličini rudarskom kompanijom u svetu Rio Tintom potpisala Memorandum o saradnji na otvaranju rudnika litijuma u dolini reke Jadar.

„Rudnik (litijuma) će, kako je planirano, trošiti više vode nego cela Mačva“, rekao je Kalmar.

Kalmar je dodao i da je realizacija projekta eksploatacije i prerade rude jadarit na tom području predviđa crpljenje vode iz aluvijona reke Drine.

Dodaje da to područje predstavlja regionalno izvorište vodosnabdevanja Mačve, kao i da je Projekat „Jadar“ u „najdirektnijoj suprotnosti sa Prostornim planom Republike Srbije“.

Prema njegovim rečima, projekat je i u suprotnosti sa Strategijom upravljanja vodama i Vodnim uslovima koji su dati za projekat rudnika „Jadar“.

EKSPLOATACIJA JADARITA: GRAĐANI STRAHUJU, RIO TINTO TVRDI DA JE SVE PO PROPISIMA

Kako je naglasio Kalmar, sporan je i kriterijum u vezi sa planiranim stepenom prečišćavanja i ispuštanja otpadnih voda u reku Jadar i Drinu, kada se ona već upotrebi za eksploatacju i odvajanje rude.

Predstavnik KORS-a naglasio je da se ne sme tolerisati izgovor da će se štetne materije nakon ulivanja u reku Drinu razblažiti i da će tako biti u okviru propisanih graničnih vrednosti.

On je podsetio da „skoro nigde na svetu ne postoje dopuštene granične vrednosti za sadržaj litijuma u vodama, osim na Mauricijusu“.

„To se ne sme dozvoliti ni u međunarodnoj reci kakva je Drina“, rekao je Kalmar.

„KRENI-PROMENI“: ONLAJN PETICIJA PROTIV RUDNIKA LITIJUMA U DOLINI JADRA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.