Vesti iz zemlje

23.01.2024. 15:09

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

UNDP: Za zelene inovacije 1,6 miliona evra

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Planina Tara

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) odabrao je 23 najbolje nove inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede i društva, uz finansijsku podršku EU i Švajcarske, u ukupnom iznosu od 1,6 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Inovacije su odabrane putem Javnog poziva, predložila su ih privatna i javna preduzeća, udruženja građana i naučne institucije, a doprineće smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i zagađenja vazduha, dodaje se u saopštenju.

„Projekat EU za Zelenu agendu u Srbiji je veoma uspešan, sa nekoliko strategija i zakona u oblasti zaštite životne sredine u pripremi, više od 50 pilot inicijativa koje su sprovela mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave širom Srbije. U narednim mesecima biće urađeno još više, jer je za klimatsku akciju i zaštitu životne sredine potrebna veća podrška“, poručio je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Švajcarska je veoma zadovoljna što je deo ove inicijative i što podržava inovacije koje imaju veliki potencijal za primenu u većem obimu, izjavio je Ričard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske.

Tako na primer, regionalna deponija u Subotici će, zajedno sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, sprovesti istraživanje o kompostiranju pomoću otpadnog mulja, kako bi se iskoristile velike količine ove materije koja nastaje od otpadnih voda.

Kompanija „Greendecor“ u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ razvija inovativne zelene krovove od biljaka koje su otporne na klimatske promene i pogodne za održavanje. Ovi krovovi mogu značajno povećati energetsku efikasnost zgrada i smanjiti zagađenje vazduha u gradovima.

Kompanija „ArTech inženjering“ od tekstilnog otpada praviće novi građevinski materijal, pogodan za korišćenje u izgradnji puteva, zgrada i u uređenju enterijera.

Među odabranima je i rešenje Javnog komunalnog preduzeća „Kruševac“, koje će napraviti zelenu površinu u industrijskoj zoni Kruševca, a u blizini Moravskog koridora, radi unapređenja kvaliteta vazduha u ovoj oblasti.

Sve 23 odabrane inovacije biće sprovedene tokom 2024. godine. U okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, podršku EU i Švajcarske u iznosu od 1,3 miliona evra je do sada već dobilo 29 inovativnih, zelenih rešenja.

Javni poziv za inovativne ideje za zelenu tranziciju srpske privrede otvoren je do kraja 2026. godine, a odlučivanje o pristiglim predlozima očekuje se u prvoj polovini 2024. godine.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

UNDP: Za „zelene“ inovacije 190.000 dolara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.