Vesti iz zemlje

27.02.2023. 09:25

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Upravljanje i nadzor nad izgradnjom Nacionalnog stadiona koštaće 1,4 milijarde dinara

Pixabay

Ministarstvo finansija traži privrednog subjekta koji će da upravlja projektom i obavlja poslove stručnog nadzora i rukovodioca izgradnje na Nacionalnom fudbalskom stadionu. Ministarstvo je procenilo da će vrednost ovih usluga koštati 1,4 milijardi dinara, vidi se iz javnog poziva na Portalu javnih nabavki.

Predmet javne nabavke, koja je objavljena 15. februra, je integralna usluga upravljanja projektom, vršenja stručnog nadzora i posla rukovodioca izgradnje (inženjer po FIDIC-u) na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona na teritoriji gradske opšine Surčin u Beogradu.

Ponuđač koji bude izabran na ovom tenderu će tražene usluge vršiti kontinuirano sve do stavljanja u funkciju, odnosno do dobijanja svih propisanih dozvola po okončanju radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Rok za podnošenje ponuda je 21. mart, vidi se iz oglasa o javnoj nabavci. Iz tenderske dokumentacije se vidi i da je potrebno da je ponuđač u obračunskoj 2021. godini ostvario ukupan prihod od minimum 2,8 milijardi dinara poslovnog prihoda.

Stadion će se, prema planvovima, graditi na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu sa kapacitetom okvirno 52.000 gledalaca.

U obim radova, osim objekata Nacionalnog stadiona, spada i betonska konstrukcija prilaznih rampi, platoa između fasade i rampi, kao i stepeništa Nacionalnog stadiona.

Sastavni deo projekta su svi infrastrukturni radovi koji moraju biti projektovani i izvedeni na prostoru stadiona, kako bi se povezali sa infrastrukturom koja dolazi do stadiona.  Realizacijom projekta izgradnje nacionalnog stadiona obuhvaćen je i energetski blok kao i sva oprema u njemu.

Za Nacionalni stadion 65 miliona evra, bez studija i obrazloženja

Građevinskoj direkciji Srbije i Institutu za puteve je sredinom jula dodeljen ugovor za upravljanje projektom i vršenje stručnog nadzora na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

Građevinska direkcija i Institut su izabrani na tenderu koje je tada oglasilo  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Oni su ponudili da upravljanje i nadzor nad izgradnjom linijske infrastrukture, posao koji će trajati više godina, odrade za 805 miliona dinara (bez PDV-a). 

Planirana izgradnja Nacionalnog stadiona samo u 2023. godini koštaće oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost, naveo je Fiskalni savet početkom decembra u oceni predloga budžeta za 2023. godinu. 

Uredba o upravljanju kapitalnim projektima predviđa da pre nego što se projekat uključi u budžet moraju biti urađene studije opravdanosti i izvodljivosti sa analizom troškova i koristi.

Vlada bi, prema oceni Fiskalnog saveta, trebalo da obrazloži zašto je odlučila da baš u Naciolani stadion uloži novac, a ne, na primer, u pojačanu izgradnju komunalne infrastrukture za koju se i u 2023. godini (i pored planiranog povećanja), planiraju nedovoljna sredstva.

Vlada utvrdila plan za Nacionalni stadion i kompleks „EXPO 2027“

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.