Vesti iz zemlje

31.12.2021. 10:51

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada ograničila cenu gasa

Vlada Srbije donela je uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Cilj ovih mera je, navodi ...

Pixabay

Vlada Srbije donela je uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Cilj ovih mera je, navodi Vlada, otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kako bi se ublažile posledice energetske krize, zaštitila privreda i građani koji su upućeni u korišćenje tog energenta.

„Кako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u ceni ovog energenta nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa koji je proizveden u Srbiji u odnosu na taj mesec“, navela je Vlada u saopštenju.

Razlika u ceni proizvedenog prirodnog gasa počev od 1. decembra 2021. godine biće nadoknađena iz budžeta Srbije.

Uredba se odnosi isključivo na količine prirodnog gasa namenjenog za potrošnju na teritoriji Srbije.

Rast cene energenata, a onda i hrane
Gas na poreskim izuzecima i u narednoj godini
Evropska agencija: Energenti pojeftinjuju u aprilu

Uredbom se definišu i subjekti koji imaju pravo na nadoknadu razlike u ceni, postupak ostvarivanja prava na nadoknadu, obrazovanje cene prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji koja se koristi za obračun cene za dalju prodaju. 

Osnovnu cenu prirodnog gasa primenjuju energetski subjekti koji obavljaju energetske delatnosti snabdevanje prirodnim gasom i snabdevanje na veliko prirodnim gasom i energetski subjekt koji proizvodi prirodni gas, piše u Uredbi. 

Vlada će, kako se navodi, obrazovati Кomisiju za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u ceni, kao i za praćenje realizacije ove uredbe.

Subvencije na osnovu prethodne saglasnosti Vlade, a u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Srbije, dodeljuje ministarstvo nadležno za poslove privrede. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.