Vesti iz zemlje

28.09.2023. 16:30

Autor: Katarina Baletić

Vlada potpisala memorandume sa Fajzerom i Astra Zenekom za projekat BIO4

BIO4 kampus Foto: Printskrin/Prezentacija BIO4 kampusa

Vlada Srbije potpisala je sa kompanijama „Fajzer“ i „Astra Zeneka“ Memorandume o razumevanju u okviru projekta BIO4 kampus.

BIO4 kampus trebalo bi da okupi naučne istitute, fakultete, ali i razvojne centre privatnih kompanija. Srbija je do sada potpisala memorandume o saradnji u BIO4 kampusu sa kompanijama „Roche“, „Merch Sharp and Dohme“, „BGI“ i „Takeda“.

Memorandume sa „Fajzerom“ i „Astra Zenekom“, sa predstavnicima kompanija, potpisala je premijerka Ana Brnabić.

U okviru projekta BIO4 kampus, „Astra Zeneka” će finansirati genetsko testiranje na BRCA mutacije kod pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke i pružiti podršku primeni veštačke inteligencije za skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća, navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, očekuje se da će u budućnosti u Srbiji biti više kliničkih studija ove kompanije, s obzirom na to da se planira i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj, istaknuto je na sastanku.

Premijerka je naglasila da je saradnja sa kompanijom „Fajzer” i potpisivanje Memoranduma u skladu sa prioritetom Vlade Srbije da ulaže u nauku, inovacije i upotrebu savremenih tehnologija, među kojima posebno mesto zauzimaju biotehnologija i veštačka inteligencija.

Dodala je i da će fokus biti na angažovanju kompanije „Fajzer“ na povećanju broja kliničkih studija, obrazovanju, promociji, razmeni znanja i saradnji sa našim institutima i fakultetima u oblasti istraživanja i razvoja.

Na leto osnovana i firma BIO4

Krajem jula ove godine, Vlada je osnovala i preduzeće BIO4. U odluci o osnivanju navodi se da je delatnost firme „upravljanje ekonomskim subjektom“, a osnovana je sa hiljadu dinara osnovnog kapitala.

Kompanija će svoje delatnosti da obavlja iz sredstava budžeta Srbije, finansijskih kredita i zajmova, prihoda koje ostvari poslovanje, donacija i sponzorstava i drugih izvora u skladu sa zakonom, piše u odluci o osnivanju.

Do imenovanja direktora, v.d. direktorka je Smiljana Krivokuća, piše u odluci. Krivokuća je bila i članica žirija za idejno rešenje BIO4 kampusa, kao predstavnica Kabineta predsednice Vlade.

Novo preduzeće je nekoliko dana pre osnivanja dobilo i 102.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Šta je BIO4 kampus?

BIO4 kampus bi trebalo da okupi devet naučnih instituta. To su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodne proizvode Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Instraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, Istitut „Biosens“, Insitutu za kariovaskularne bolesti „Dedinje“, Institut za primenu nuklearne energije (INEP) i Insitut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Treba bi da uključi i pet fakulteta Univerzitata u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Biološki fakultet, Poljoprivredni fakultet, Medicinski fakulet i Tehnološko-matalurški fakultet.

Osim toga, kako smo već pomenuli, kampus bi trebalo da bude i mesto za otvaranje razvojnih centara privatnih kompanija.

Ziđin donira 1,2 miliona evra za istraživanje genoma u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.