Vesti iz zemlje

28.09.2022. 09:35

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Voda nam najlošija u Vojvodini, najmanje je kontrolišemo u selima

Pixabay

Voda za piće

Najviše neispravnih vodovoda na teritoriji Srbije kao i prethodnih godina evidentirano je u Vojvodini, dok su najmanje kontrolisani seoski vodovodi, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“. Neznatno se smanjio broj ispravnih vodovoda u odnosu na 2020. godinu, kao i broj vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću.

U izveštaju se navodi da se povećao broj vodovoda sa mikrobiološkom i udruženom neispravnošću.

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa udruženom neispravnošću je 22.

Kod udružene neispravnosti mere se procenti fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti.

Tu spadaju Mali Iđoš, Subotica, Crvenka, Kula, Temerin, Bač, Bački Petrovac, Titel, Žabalj, Kikinda, Kneževac, Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bela Crkva, Kovačica, Plandište, Grocka, Mladenovac.

Opština Bač, kako se vidi iz tabele, prednjači u procentima obe vrste neispravnosti koje spadaju u udruženu. U svim uzorcima vode u ovoj opštini je utvrđena fizičko-hemijska, a 68 odsto mikrobiolška neispravnost.

U Subotici je pronađen i arsen, piše u izveštaju.

Foto: Screenshot/Udružena neispravnost

Broj javnih vodovoda gradskih naselja sa mikrobiološkom neispravnošću 2021. godine bio je 17.

Tu spadaju Sombor, Apatin, Odžaci, Vršac, Kosjerić, Užice, Čajetina, Bajina Bašta, Nova Varoš, Sjenica, Knić, Merošina, Ražanj, Žagubica, Ćuprija, Despotovac i Petrovac na Mlavi.

Najveći procenat ove vrste neispravnosti utvđen je u Novoj Varoši i tamo je iznosio 18 odsto.

Foto: Screenshot/Mikrobiološka neispravnost

Javni vodovodi u kojima je utvrđena samo fizičko-hemijska neispravanost su Srbobran, Čoka, Kanjiža, Zrenjanin, Stara Pazova, Alibunar, Majdanpek, Žabari, Doljevac, Blace.

Ukupno ih je 12.

Kako se vidi iz tabele koju je objavio Batut, prednjače opštine u Vojvodini. U dom delu Srbije najviše ima opština u kojima su svi kontrolisani uzorci bili neispravni.

Najmanji procenat ove vrste neispravnosti utvrđen je u Majdanpeku i Blacu (27 odsto), kao i u Doljevcu (22 odsto).

Foto: Screenshot/Fizičko-hemijska neispravnost

Slabo kontrolišemo seoske vodovode

Javni vodovodi seoskih naselja i vodni objekti su redovno kontrolisani u regionu Vojvodine, dok u ostalim regionima Srbije najčešće povremeno ili uopšte nisu kontrolisani, navodi se u Batutovom izveštaju.

O kontroli i sprečavanju zagađenja seoskih vodovoda, Nova ekonomija je već pisala.

Prošle godine u Srbiji je u 25 oblasti ukupno kontrolisano 2.246 javnih vodovoda i vodnih objekata.

U odnosu na 2020. broj kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja je nepromenjen i smanjio se broj kontrolisanih javnih vodovoda seoskih naselja.

U 2021. broj kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja je nepromenjen u odnosu na 2020. godinu.

Od ukupnog broja kontrolisano je 156 javnih vodovoda gradskih naselja, 751 javni vodovod seoskih naselja i 1.339 vodnih objekata.

Batutov izveštaj dostupan je na sledećem LINKU.

Uzroci neispravnosti

Najčešći uzrok bakteriološke neispravnosti vode za piće iz kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja u 2021.  bio je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija.

One imaju manji higijensko-epidemiološki značaj i nemaju uticaja na zdravlje.

U 2021. nije registrovana nijedna hidrična epidemija, koja može da nastane  zbog zagađenja vode.

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

Većina uzročnika fizičko-hemijske neispravnosti utiče na organoleptička svojstva vode a nema uticaja na zdravlje, dok neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje.

Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost 15.407 ili 16,5 odsto bilo je neispravno, a na mikrobiološku ispravnost 5.022 ili 5,3 odsto  takođe je bilo neispravno.

Od ukupnog broja ispitanih uzoraka vode za piće na fizičko-hemijsku ispravnost iz javnih vodovoda u gradskim naseljima 5.236 ili 7,5 odsto je bilo neispravno. 

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

Najčešći uzročnici mikrobiološke neispravnosti su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i koliformnih bakterija fekalnog porekla.

U odnosu na 2020. povećao se ukupan broj ispitanih uzoraka na fizičku-hemijsku ispravnost kao i broj neispravnih uzoraka.

Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti u odnosu na 2020. su nepromenjeni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.