Srbija

11.05.2023. 16:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Za inovacione grantove StarTech 256 prijava

pixabay

Srbija

11.05.2023. 16:00

Za novi konkurs za dodelu bespovratnih grantova u okviru StarTech programa bilo je više od 250 prijava startapova, saopštio je NALED, što je najveće interesovanje tokom tri godine realizacije projekta. Najveći broj grantova namenjen je startapovima i preduzećima ne starijim od dve godine za razvoj inovacije i oni će moći da dobiju do 25.000 dolara.

Grantove do 50.000 dolara dobiće mala i srednja preduzeća kako bi svoju inovaciju uspešno plasirali na tržište ili sproveli digitalnu transformaciju dok su najveći grantovi, od 50.000 do 100.000 dolara, prvenstveno namenjeni za plasman inovacije na međunarodno tržište ili povećanje broja radnih mesta.

Među 256 prijava najviše je onih za osmišljavanje inovativnih proizvoda i usluga u IT industriji, čak 92. Slede poljoprivreda i prehrambena industrija (22), veštačka inteligencija (19), zdravstvo (16), biotehnologija, navodi s eu saopštenju NALED-a.

Na konkurs se javilo 109 neformalnih startap timova i 147 preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, a imajući u vidu da će biti dodeljeno nešto više od 20 grantova, konkurencija je veoma velika.

„Najveće interesovanje za grantove do sad pokazuje koliko su ovakvi programi i dobijanje bespovratnih sredstava važni za podršku domaćim inovatorima da realizuju svoje ideje. Posebno mi je drago što je oko 40 odsto prijava od timova koji još nisu registrovali svoj biznis i koji u našem projektu vide šansu za početak razvoja svojih ideja“, kaže Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, i dodaje da su se inovatori iz oko 50 gradova i opština širom Srbije prijavili na ovaj konkurs.

DA LI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE DA PREDSTAVLJA OPASNOST?

Najviše zainteresovanih ima iz Beograda 109, a zatim slede Vojvodina sa 55, zapadna Srbija sa 54, južna i istočna Srbija sa 38, piše u saopštenju.

Konkurs je bio otvoren od 3. marta do 3. maja, a inovatori su do 3. aprila mogli da se prijave za podršku u izradi biznis plana i tu pomoć je iskoristilo 155 prijavljenih. Dobitnici grantova će biti poznati na jesen, nakon provere aplikacija, terenskih poseta, kao i javnog predstavljanja finalnih projekata i odabira najboljih.

Pri izboru će odlučivati, kako se navodi u saopštenju, i to da li njihova inovacija ima globalni ili lokalni potencijal, kao i da li može da doprinese otvaranju novih radnih mesta, rastu izvoza i digitalnoj transformaciji domaće privrede. Konačnu odluku doneće tim sastavljen od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva.

Najveći broj grantova namenjen je startapovima i preduzećima ne starijim od dve godine za razvoj inovacije i oni će moći da dobiju do 25.000 dolara. Grantove do 50.000 dolara dobiće mala i srednja preduzeća kako bi svoju inovaciju uspešno plasirali na tržište ili sproveli digitalnu transformaciju dok su najveći grantovi, od 50.000 do 100.000 dolara, prvenstveno namenjeni za plasman inovacije na međunarodno tržište ili povećanje broja radnih mesta.

StarTech je projekat kompanije Philip Morris koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije. U cilju unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema, a tokom tri godine biće ukupno dodeljeno oko tri miliona dolara bespovratnih sredstava kao i 3.000 sati ekspertske podrške.

Nikola Stanojević (White Lemur): Ekološki stiropor pravimo od pečurke

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.