Vesti iz zemlje

23.06.2023. 14:09

Autor: Katarina Pantelić

Za šest godina 150 organizacija apliciralo za ciklus programa Kreativna Evropa

Za šest godina 150 organizacija apliciralo za ciklus programa Kreativna Evropa EU Info centar

Za šest godina 150 organizacija apliciralo za ciklus programa Kreativna Evropa

Za šest godina, od 2014. do 2020, preko 150 organizacija u Srbiji je apliciralo za ciklus programa Kreativna Evropa, rekao je danas rukovodilac deska tog programa Vuk Radulović.

On je na panelu u okviru Evopske nedelje mogućnosti naveo i da se za najnoviji ciklus ovog programa, koji traje od 2021. do 2027. godine, prijavljuje sve veći broj organizacija.

Radulović je rekao da će fokus biti na daljem pružanju stručne pomoći i što direktnijoj komunikaciji sa kulturnim organizacijama i ustanovama kulture.

Na pitanje kakvi su uspesi projekata iz Srbije na međunarodnoj sceni, rekao je da istraživanja pokazuju izvanredne rezultate, kao i da smo svedoci sve većeg broja projekata koji se realizuju u Srbiji a koji su podržani od strane EU.

Najavio je da nastavak pružanja stručne pomoći lokalnim organizacijama za apliciranje za fondove EU.

Novine novog ciklusa za period 2021 – 2027 biće: veći fokus na evropskom transnacionalnom stvaralaštvu, cirkulaciji dela i inovacijama u kulturnim i kreativnim sektorima.

Takođe, postojaće lakši pristup sredstvima iz programa Кreativna Evropa zahvaljujući višim stopama sufinansiranja.

Kako je najavljeno, program će biti mobilan po meri umetnika i kulturnih delatnika, a aktivnosti će biti usmerene na sektorske potrebe u muzici, književnosti, arhitekturi, kulturnom nasleđu, dizajnu, modi i kulturnom turizmu.

Danas se održava treći dan „EU nedelje mogućnosti“, serija događaja koji pružaju građanima Srbije priliku da po prvi put na jednom mestu saznaju sve što ih zanima o dostupnim fondovima i iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja.

Sesije i debate se održavaju u tri grada: Beogradu, Nišu i Novom Sadu i obuhvata različite oblasti – Ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu

EU od 2014. godine domaću filmsku produkciju pomogla sa 12 miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.