Vesti iz zemlje

04.09.2023. 14:24

Autor: Katarina Baletić

Zbog akciza benzin poskupljuje sedam dinara po litru, kafa 25 dinara po kilogramu

sipanje goriva Foto: PxHere

Akcize za bezolovni benzin će od narednog meseca poskupeti za između šest i sedam dinara (sa 55 dinara po litru na 62,47 dinara po litru), predviđeno je rebalansom budžeta koji je upućen u skupštinsku proceduru. Cena dizela koju plaćaju potrošači će zbog skoka akciza umesto 204 dinara po litru od 1. oktobra biti oko 210 dinara, a ukupna cena benzina će sa 189 porasti na 195 dinara, rekao je za Betu analitičar Nebojša Atanacković.

Na olovni benzin akciza će sa dosadašnjih 52,5 dinara poskupeti na 66,42 dinara po litru, na gasna ulja sa 54 dinara na 64,24 dinara po litru, na kerozin 74,89 dinara po litru (umesto dosadašnjih 62 dinara), dok će akciza na ostale derivate nafte skočiti sa 62 dinara na 74,89 dinara po litru.

Prema predlozima Vlade Srbije, akciza na kilogram nepržene kafe će od 1. oktobra poskupeti 20 dinara, dok će na kilogram pržene kafe država uzimati dodatnih 25 dinara.

Predlog poskupljenja obuhvata, pored goriva i kafe, i duvanske proizvode, alkoholna pića, kao i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

U naredne dve godine, po prvi put uvešće se i plaćanje akciza na prirodni gas za krajnje korisnike (od 1. januara 2025. godine) i nikotinske vrećice – snus (ali od početka 2024. godine), predloženo je izmenama Zakona o akcizama.

Akcize na cigarete povećavaće se, kao i do sada, sukcesivno. Od oktobra će poskupeti sa 84,25 dinara na 90,99 dinara po paklici, da bi do 2025. godine dostigle iznos od 95,85 dinara po pakli od 20 cigareta.

Usled povećanja akciza, ne menja se iznos akcize do koga se ostvaruje pravo na refakciju (povrat) plaćene akcije za gorivo koje se koristi za transport, grejanje, kao i u industrijske svrhe.

Koliko se povećavaju akcize

Za jaka alkoholna pića akciza će umesto dosadašnjih 46,25 dinara biti 49,95 dinara (na osnovicu od jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa).

Akciza se obračunava tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženu u hektolitrima u gotovom proizvodu.

Akciza za niskoalkoholna pića će umesto 23,14 dinara po litru biti 24,99 dinara po litru, dok će litar piva poskupeti za oko dva dinara – sa 26,44 dinara po litru na 28,55 dinara za istu zapreminu.

Nove akcize

Od 1. januara 2024. godine oprezivaće se i novi proizvodi, nikotinske vrećice (snus). U pitanju su jednokratni proizvodi koji sadrže nikotin ili jedinjenja nikotina i druge sastojke, upakovani su u vrećice, a sve su popularnije zamene za cigarete.

Predlogom zakona uvodi se i nova akciza na prirodni gas za krajnju potrošnju koji se koristi kao gorivo za pogon motornih vozila i za grejanje. Akciza na prirodni gas plaćaće se od 1. januara 2025. godine.

Novim zakonskim rešenjem predlaže se i uvođenje mogućnosti povrata plaćenih akciza za nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Povrat akciza odnosio bi se na motorno gorivo koje se koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina.

Prema Zakonu o akcizama, predmet oporozivanja su derivati nafte u koje spadaju olovni benzin, bezolovni benzin, gasna ulja, kerozin, tečni naftni gas (TNG) i ostali derivati nafte koji imaju raspon destilacije do 380 stepeni celzijusa. Oporezuju se i biogoriva i biotečnosti kao i električna energija za krajnju potrošnju.

Srbija i dalje oporezuje manji broj proizvoda nego što to propisuje Direktiva o oporezivanju energenata i električne energije, pa je zbog toga predloženim izmenama zakona prevdiđeno proširenej obima proizvoda na koje se plaćuju akcize.

Novi sistem e-akciza

Izmenama zakona predviđa se i uvođenje sistema e-akciza. U pitanju je centralizovani informacioni sistem kojim upravlja Ministarstvo finansija, navodi se u obrazloženju zakona.

Ministarstvo preuzima podatke iz drugih registara koji se vode kod nadležnih organa, kao i podatke u vezi sa akciznim proizvodima, obveznicima akcize i učesnicima u prometu. Sistem treba da omogući i podnošenje elektronskih zahteva za izdavanje kontrolnih akciznih markica i elektronskih zahteva za izdavanje i obnavljanje dozvola.

U okviru sistema e-akciza uvode se i kontrolne akcizne markice sa QR kodom.

Predloženim rebalansom budžeta Srbija je predvidela da za informacioni sistem e-akcize utroši 840 miliona dinara (7,2 miliona evra) 2023. godine i 420 miliona dinara (3,6 miliona evra) 2024. godine.

Državne troškove obezvređuje inflacija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(14)

  1. Kakva kriminalna država Srbija i njena vlast…Stvarno ste preterali nikakav osecaj za stanovnistvo. NIKAKVA EMPATIJA SAMO UZIMANJE…VALA BAS STE PRETERALI.

  2. Ovo nije povećanje nego pljačka. Imaćemo scenario kao kada su rumuni dolazili kod nas na pijacu da kupe vegetu, tako ćemo i mi od sledeće godine kod njih

  3. Pa vi ste turci haraclije olosi nevidjeni dokle bre vise ajde dusu nam uzmite jebem vam mater lopovsku bando jedna beogradska vi nemate dusu bre skotovi i lazovcine jedne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.