Torta sa odloženim dejstvom
Postoji to neko nepisano pravilo da svečanu tortu treba svečano seći i pojesti je dok je još sveža. Čudno bi bilo ako to, na primer, uradiš sa dve godine zakašnjenja i ne samo što je čudno, već je i opasno, ...
Sećate li se dobrih, starih vremena kada je sutlijaš bio poslastica za “kad nema ništa drugo?” Kako su to dobra, stara vremena, pitate se sad, ako je jedini slatkiš koji smo mogli da pojedemo bio sutlijaš? Pa, tako što je sutlijaš poslednjih godina, zahvaljujući galopirajućoj inflaciji, sve samo ne slatkiš za “kad nema ništa bolje”. Štaviše, u neku ruku je postao luksuz.
Pirinač, kao glavni sastojak sutlijaša, vinuo se cenovno u nebesa, pa smo tako imali prilike da vidimo da, zavisno od vrste i brenda, ide i do 600-700 dinara po kilogramu. Ima svakako i onih pristupačnijih, ali generalno ovo više nije namirnica kojom se olako razbacujemo niti joj pribegavamo samo kad nemamo drugog izbora.
Ovo nas je zapravo malo i podsetilo na to koliko volimo sutlijaš jer postoji tako mnogo varijacija i mogućnosti. Baza je uvek ista, ali da li će dodatak biti samo ono osnovno, šećer i cimet, ili će se tu naći i neko voće, keks, čokolada, puding ili neki sasvim deseti preliv ili začin, to je isključivo stvar naše mašte i onoga što trenutno imamo u kuhinji.
I dok inflacija u Evropi već neko vreme usporava, u Srbiji to, čini se, nije slučaj. Svako malo vidimo objave potrošača na društvenim mrežama koji porede iste kupovine danas i pre recimo tri-četiri godine, gde se može videti da iste proizvode danas plaćamo čak i dvostruko više nego ranije. Visoka inflacija uzrokuje probleme ne samo nama običnim građanima, već ih može uzrokovati celokupnoj privredi, o čemu više možete pročitati u našoj analizi za 2023. godinu.
Da li ćemo doći do toga da nam i jabuke postanu preskupe za ono “Je l’ ima nešto slatko? Ima jabuka”, ostaje da vidimo. Sutlijaš već jeste.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Postoji to neko nepisano pravilo da svečanu tortu treba svečano seći i pojesti je dok je još sveža. Čudno bi bilo ako to, na primer, uradiš sa dve godine zakašnjenja i ne samo što je čudno, već je i opasno, ...
Neki stručnjaci kažu da država nikad nije dobar poslodavac. Ima oko ovog stava sporenja i polemika, ima i drugih škola mišljenja, ali na našim prostorima se, kroz bezbroj primera, definitivno pokazalo da drž...
Iako bi mnogi rekli da danas baš nije kul pripremati nešto što sadrži “rusko” u nazivu, teško da će se iko odreći recimo ruske salate ili ruskih kapa odnosno šubara. O salati sada nećemo, ali o ruskim kapama...
Zamislite jednog dana nekome padne na pamet da uvede porez na slatkiše, i kad kažemo “nekome” mislimo državi. I jeste, reći ćete, mi već plaćamo porez na slatkiše kao i na sve ostalo, ali da ovo bude recimo ...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE