
Hleb od banane? Da, moguće je!
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Sećate li se dobrih, starih vremena kada je sutlijaš bio poslastica za “kad nema ništa drugo?” Kako su to dobra, stara vremena, pitate se sad, ako je jedini slatkiš koji smo mogli da pojedemo bio sutlijaš? Pa, tako što je sutlijaš poslednjih godina, zahvaljujući galopirajućoj inflaciji, sve samo ne slatkiš za “kad nema ništa bolje”. Štaviše, u neku ruku je postao luksuz.
Pirinač, kao glavni sastojak sutlijaša, vinuo se cenovno u nebesa, pa smo tako imali prilike da vidimo da, zavisno od vrste i brenda, ide i do 600-700 dinara po kilogramu. Ima svakako i onih pristupačnijih, ali generalno ovo više nije namirnica kojom se olako razbacujemo niti joj pribegavamo samo kad nemamo drugog izbora.
Ilustracija: Paola Felix Meza
Ovo nas je zapravo malo i podsetilo na to koliko volimo sutlijaš jer postoji tako mnogo varijacija i mogućnosti. Baza je uvek ista, ali da li će dodatak biti samo ono osnovno, šećer i cimet, ili će se tu naći i neko voće, keks, čokolada, puding ili neki sasvim deseti preliv ili začin, to je isključivo stvar naše mašte i onoga što trenutno imamo u kuhinji.
I dok inflacija u Evropi već neko vreme usporava, u Srbiji to, čini se, nije slučaj. Svako malo vidimo objave potrošača na društvenim mrežama koji porede iste kupovine danas i pre recimo tri-četiri godine, gde se može videti da iste proizvode danas plaćamo čak i dvostruko više nego ranije. Visoka inflacija uzrokuje probleme ne samo nama običnim građanima, već ih može uzrokovati celokupnoj privredi, o čemu više možete pročitati u našoj analizi za 2023. godinu.
Da li ćemo doći do toga da nam i jabuke postanu preskupe za ono “Je l’ ima nešto slatko? Ima jabuka”, ostaje da vidimo. Sutlijaš već jeste.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Reći da su princes krofne princeze među kolačima bilo bi suviše lako, ali da imaju neku posebnu prefinjenost i stil, to je definitivno. Malo ko im se neće obradovati kad ih vidi, a svakoj trpezi daće “premij...
Većina ljudi će reći da ne voli ukalupljivanje i bilo kakve kalupe (mada, paradoksalno, većina ljudi istovremeno jeste ukalupljena), ali kalupi ponekad nisu loši. Evo uzmite za primer Kuglof.Taj specifič...
Doboš torta nije baš najjednostavnija torta. Štaviše, kada je mađarski poslastičar Jozef Doboš smišljao ovu poslasticu u 19. veku, čini se da je pokušao da svojim kolegama po struci, ali i kulinarskim entuzi...
Aleksandar Vučić je ovih dana ponovo pokušao da krivicu prebaci na građane – one iste koje je prethodno gurnuo na ulicu....
Za šestoro uhapšenih aktivista iz Novog Sada, od kojih su petoro članovi Pokreta slobodnih građana, a jedan iz neformalne organizacije STAV, advokatima je trebalo čitave dve nedelje kako bi ostvarili ...
Na brojnim višim školama u Srbiji u toku su pokušaji da se prekinu studentske blokade, a kako saznajemo, glavni razlog za to je što su više škole pod direktnim kontrolom Ministarstva prosvete....
Da se dekanka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović nije u utorak pojavila u policiji, patrola bi je privela u Policijsku upravu za Grad Beograd, a razlog za toliku hitnost ni manje ni više je krivi...
Tamara Bojanovski bila je 15. marta na antivladinim demonstracijama u Beogradu kada je začula zvuk „kao da neka moćna mašina juri s leđa“....
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVEОбавештења