Glava u torti
Sigurno ste bar jednom u životu gledali na internetu neki video snimak u kojem neko nekome, najčešće u svrhu takozvanog prenka odnosno šale, zabije glavu u tortu. Ne tortu u glavu, već baš tako, glavu u tort...
Sećate li se dobrih, starih vremena kada je sutlijaš bio poslastica za “kad nema ništa drugo?” Kako su to dobra, stara vremena, pitate se sad, ako je jedini slatkiš koji smo mogli da pojedemo bio sutlijaš? Pa, tako što je sutlijaš poslednjih godina, zahvaljujući galopirajućoj inflaciji, sve samo ne slatkiš za “kad nema ništa bolje”. Štaviše, u neku ruku je postao luksuz.
Pirinač, kao glavni sastojak sutlijaša, vinuo se cenovno u nebesa, pa smo tako imali prilike da vidimo da, zavisno od vrste i brenda, ide i do 600-700 dinara po kilogramu. Ima svakako i onih pristupačnijih, ali generalno ovo više nije namirnica kojom se olako razbacujemo niti joj pribegavamo samo kad nemamo drugog izbora.
Ovo nas je zapravo malo i podsetilo na to koliko volimo sutlijaš jer postoji tako mnogo varijacija i mogućnosti. Baza je uvek ista, ali da li će dodatak biti samo ono osnovno, šećer i cimet, ili će se tu naći i neko voće, keks, čokolada, puding ili neki sasvim deseti preliv ili začin, to je isključivo stvar naše mašte i onoga što trenutno imamo u kuhinji.
I dok inflacija u Evropi već neko vreme usporava, u Srbiji to, čini se, nije slučaj. Svako malo vidimo objave potrošača na društvenim mrežama koji porede iste kupovine danas i pre recimo tri-četiri godine, gde se može videti da iste proizvode danas plaćamo čak i dvostruko više nego ranije. Visoka inflacija uzrokuje probleme ne samo nama običnim građanima, već ih može uzrokovati celokupnoj privredi, o čemu više možete pročitati u našoj analizi za 2023. godinu.
Da li ćemo doći do toga da nam i jabuke postanu preskupe za ono “Je l’ ima nešto slatko? Ima jabuka”, ostaje da vidimo. Sutlijaš već jeste.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Sigurno ste bar jednom u životu gledali na internetu neki video snimak u kojem neko nekome, najčešće u svrhu takozvanog prenka odnosno šale, zabije glavu u tortu. Ne tortu u glavu, već baš tako, glavu u tort...
Manje je bolje, kaže stara izreka. Ne važi to uvek, ali ponekad jednostavnost jeste u korenu uspeha i kvaliteta. Torta od šargarepe jedan je od takvih primera. Jednostavna do maksimuma i isto toliko ukusna. ...
Makaronsi su mnogima omiljeni kolači i razloga za to je dosta, a jedan od najvažnijih je to što ovi kolačići postoje u obilju varijacija kako po boji, tako i po ukusu. Zbog različitih i živopisnih boja naroč...
Iako to nije slučaj, Šeherezada torta bi mogla da bude naša nacionalna torta, s obzirom na količinu priča i bajki koje svakodnevno slušamo. Ova torta nosi ime po glavnoj junakinji uvodne priče u bajkama iz “...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE