Srbija

16.09.2024. 16:38

Autor: Katarina Pantelić

Nastavu delimično ili potpuno obustavilo polovina „osmoletki“, još četvrtina skratila časove: Šta prosvetari zahtevaju?

Prosvetni radnici održali su proteste širom Srbije i tome iskazali nezadovoljstvo prosvetnim sistemom i ponovili svoje zahteve Vladi Srbije.

Foto: Beta / Miloš Timotić

Beograd 16.09.2024. – Jutros se ispred i u ucionicama Osnovne skole „Branko Copic“ na Vidikovcu nije se cuo djacki zamor. Profesori , ucitelji i tehnicko osoblje nije sirom otvorilo kapije skole za svoje osnovce. Ogroman katanac i jos deblji lanac su oznacili da je skolstvo u u Srbiji u stanju strajka upozorenja Vladi Srbije da ce obustaviti nastavu ako ne dodje do znacajnog povecanja plata. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)

Srbija

16.09.2024. 16:38

Prema podacima dobijenih od svih školskih uprava, od ukupno 1.294 osnovne škole, nastavu je danas delimično ili potpuno obustavilo 674 obrazovne institucije, dok su časovi bili skraćeni u još 339 osnovnih škola. 

Konkretno, do 30 odsto nastavnika je obustavilo radu u 133 škole, u 97 škola nastavu nije održalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Pored toga, od ukupno 478 srednjih škola u Srbiji, deo nastavnog kadra nije radio u 282 njih (skoro 60 odsto), ukazuju podaci ministarstva. 

U 173 njih je nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto predavača. Dodatno, časovi su skraćeni u 125 srednjih škola, navelo je Ministarstvo prosvete.

Prosvetni radnici održali su proteste širom Srbije i time iskazali nezadovoljstvo prosvetnim sistemom i ponovili svoje zahteve Vladi Srbije.

Deo njih je danas tačno u 12 časova izašao na ulice, neki od nih su obustavili rad u potpunosti, neki su samo skratili svoje časove.

U obustavi rada u školama učestvovali su prosvetni radnici koji su članovi reprezentativnih sindikata, odnosno Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS NEZAVISNOST i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Zbog čega protestuju prosvetari?

Oni zahtevaju od Vlade Srbije da se predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini Srbije po hitnom postupku.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je nedavno za Novu ekonomiju da je pitanje da li će se izmenama krivičnog zakonika rešiti problemi u školama kao što su napadi na nastavnike.

Sindikati pored ovoga zahtevaju i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposleniog sa sedmim stepenom stručne spreme, u januaru 2025. godine godine izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji, kao i da povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je pre pet dana nakon sastanka sa sindikatima da je postignut dogovor u vezi sa ispunjenjem obaveza o poboljšanju materijalnog statusa nastavnika, što su sindikati demantovali.

On je tada na sastanku sa predstavnicima sindikata prosvete rekao da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti 50 odsto, što će doprineti da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Srbiji.

Dodao je i da je Vlada Serbije u fokus stavila poboljšanje materijalnog položaja nastavnog osoblja, kome će od 1. januara 2025. godine plate biti povećane 12 odsto, dok će plate za nenastavno osoblje biti veće osam odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru.

U odluci koju su doneli 5. septembra a koja se odnosi na današnji štrajk, sindikati zahtevaju da se do kraja ove godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentoma za obračun  i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Ilić podsetila je da su sindikati prošle godine u oktobru potpisali sa Vladom Srbije protokol koji je predvideo stavke koje se tiču poboljšanja i materijalnog položaja nastavnika u prosveti.

Tako im je rečeno da će u januaru 2025. godine početnička plata nastavnika biti izjednačena sa republičkim prosekom plate (nešto više od 86.000 dinara).

Prosvetni radnici na početku školske godine: Biće dana za proteste, prvo vratiti poverenje u sistem

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.