Makaronsi, sve boje manipulacije
Makaronsi su mnogima omiljeni kolači i razloga za to je dosta, a jedan od najvažnijih je to što ovi kolačići postoje u obilju varijacija kako po boji, tako i po ukusu. Zbog različitih i živopisnih boja naroč...
Manje je bolje, kaže stara izreka. Ne važi to uvek, ali ponekad jednostavnost jeste u korenu uspeha i kvaliteta. Torta od šargarepe jedan je od takvih primera. Jednostavna do maksimuma i isto toliko ukusna. Ako vam je po ukusu, naravno.
A kad smo već kod korena, torte od šargarepe, logično nema bez – šargarepe. Jednostavno povrće i diskretno, uglavnom ga uzimamo zdravo za gotovo, što baš i nije u redu s obzirom na to koliko je zdravo (ova igra reči zaista nije bila namerna), izdašno i zahvalno za najrazličitija jela, od supe preko salate do torte. Nema mnogo povrća koje se može pohvaliti takvim dijapazonom primene. Ali zašto, pobogu, mi sad uopšte pričamo o šargarepi?
U ovoj rubrici se na jedan malo drugačiji način bavimo raskrinkavanjem tehnika manipulacije i obmanjivanja kojima smo gotovo svakodnevno podvrgnuti u javnom prostoru, ali nismo dovoljno odali počast onoj drugoj strani medalje – istini, činjenicama i verodostojnim podacima.
Činjenice i celoviti podaci su ta naša šargarepa, često potcenjena i zanemarena, uzeta zdravo za gotovo, pa možda i potpuno zaboravljena negde u nekom mračnom kutku ostave ili frižidera, ali tako zdrava i potrebna, tako zahvalna kada imaš dobar recept za njenu pripremu. A najbolja je kada je ostaviš sočnom i svežom i kada, što bi se reklo, ne iscediš dušu iz nje.
Oni koji su najčešće tema ovog serijala šargarepu, naprotiv, vole da termički obrade do neprepoznatljivosti i da iz nje dobijemo samo ono što oni misle da nam je potrebno. Nakon te obrade, činjenica ostane veoma malo, a istine još manje, a neke od naših analiza na tu temu možete pročitati ovde, ovde ili ovde.
Šargarepa nakon toga više izgleda kao kaša pregažena valjkom nego kao sočna salata ili mirišljava torta. I jeste njihovo da šargarepu unište i, ako mogu, ogade nam je, ali naše je da sačuvamo njenu aromu koja tako dobro boji najrazličitija jela. A dobra je i za vid, naročito u mračnim vremenima.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Makaronsi su mnogima omiljeni kolači i razloga za to je dosta, a jedan od najvažnijih je to što ovi kolačići postoje u obilju varijacija kako po boji, tako i po ukusu. Zbog različitih i živopisnih boja naroč...
Iako to nije slučaj, Šeherezada torta bi mogla da bude naša nacionalna torta, s obzirom na količinu priča i bajki koje svakodnevno slušamo. Ova torta nosi ime po glavnoj junakinji uvodne priče u bajkama iz “...
Njeno veličanstvo krofna. Da, bićemu subjektivni ovde. Bilo da su u pitanju obične domaće, one rumene, vazdušaste i posute prah-šećerom ili napunjene marlemadom ili pričamo o onim kupovnim, neko bi rekao i h...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE