Hleb od banane? Da, moguće je!
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Manje je bolje, kaže stara izreka. Ne važi to uvek, ali ponekad jednostavnost jeste u korenu uspeha i kvaliteta. Torta od šargarepe jedan je od takvih primera. Jednostavna do maksimuma i isto toliko ukusna. Ako vam je po ukusu, naravno.
A kad smo već kod korena, torte od šargarepe, logično nema bez – šargarepe. Jednostavno povrće i diskretno, uglavnom ga uzimamo zdravo za gotovo, što baš i nije u redu s obzirom na to koliko je zdravo (ova igra reči zaista nije bila namerna), izdašno i zahvalno za najrazličitija jela, od supe preko salate do torte. Nema mnogo povrća koje se može pohvaliti takvim dijapazonom primene. Ali zašto, pobogu, mi sad uopšte pričamo o šargarepi?
U ovoj rubrici se na jedan malo drugačiji način bavimo raskrinkavanjem tehnika manipulacije i obmanjivanja kojima smo gotovo svakodnevno podvrgnuti u javnom prostoru, ali nismo dovoljno odali počast onoj drugoj strani medalje – istini, činjenicama i verodostojnim podacima.
Činjenice i celoviti podaci su ta naša šargarepa, često potcenjena i zanemarena, uzeta zdravo za gotovo, pa možda i potpuno zaboravljena negde u nekom mračnom kutku ostave ili frižidera, ali tako zdrava i potrebna, tako zahvalna kada imaš dobar recept za njenu pripremu. A najbolja je kada je ostaviš sočnom i svežom i kada, što bi se reklo, ne iscediš dušu iz nje.
Oni koji su najčešće tema ovog serijala šargarepu, naprotiv, vole da termički obrade do neprepoznatljivosti i da iz nje dobijemo samo ono što oni misle da nam je potrebno. Nakon te obrade, činjenica ostane veoma malo, a istine još manje, a neke od naših analiza na tu temu možete pročitati ovde, ovde ili ovde.
Šargarepa nakon toga više izgleda kao kaša pregažena valjkom nego kao sočna salata ili mirišljava torta. I jeste njihovo da šargarepu unište i, ako mogu, ogade nam je, ali naše je da sačuvamo njenu aromu koja tako dobro boji najrazličitija jela. A dobra je i za vid, naročito u mračnim vremenima.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Reći da su princes krofne princeze među kolačima bilo bi suviše lako, ali da imaju neku posebnu prefinjenost i stil, to je definitivno. Malo ko im se neće obradovati kad ih vidi, a svakoj trpezi daće “premij...
Većina ljudi će reći da ne voli ukalupljivanje i bilo kakve kalupe (mada, paradoksalno, većina ljudi istovremeno jeste ukalupljena), ali kalupi ponekad nisu loši. Evo uzmite za primer Kuglof.Taj specifič...
Doboš torta nije baš najjednostavnija torta. Štaviše, kada je mađarski poslastičar Jozef Doboš smišljao ovu poslasticu u 19. veku, čini se da je pokušao da svojim kolegama po struci, ali i kulinarskim entuzi...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE