Hleb od banane? Da, moguće je!
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Ovog puta pričamo o čistom bahaćenju. Kako? Pa tako što je ovo priča o kohu, predivnoj poslastici za čiju je pripremu veoma važan jedan proizvod koji je u Srbiji poslednjih godina toliko poskupeo da bi komotno mogao da se koristi kao novo berzansko dobro poput pšenice, zlata i nafte. Da, pogodili ste, reč je o mleku! Sva sreća pa u koh ne ide jogurt, to bi tek bio finansijski udar na budžet od kojeg bi se retko ko oporavio.
Koh na prvi pogled deluje naivno i bezazleno. Ulupa se desetak jaja, odvoje se belanca i sa isto toliko kašika šećera se mute dok se ne sjedine, a onda dodaš 9-10 kašika griza i onih desetak žumanaca i opet mešaš dok se, pogađate, ne sjedine. Onda sve to ide u podmazan pleh, pa u rernu i tamo ova jednostavna smesa provede 15-ak minuta na 180 stepeni.
E, sad dolazimo do bahatog dela. Morate da prokuvate čak ceo litar mleka sa dodatnih šest kašika šećera i dva vanil-šećera, a onda tim kuvanim mlekom lagano prelijete vreli koh tek izvađen iz rerne. iI to je to. Kraljevska poslastica je spremna. Ko danas može da priušti da se razbacuje ovim vrednim belim resursom, pitanje je, ali kada vidite nekoga da sprema koh, znajte da taj krizu i inflaciju osetio nije.
Kako smo došli do toga da su mleko i mlečne prerađevine stvari oko kojih se u prodavnicama premišljamo i vagamo budžet, pitanje je na koje bi trebalo da odgovore pre svega država i trgovci. Država zato što tvrdi da smo poljoprivredna zemlja koja može da hrani pola Evrope, a trgovci zato što izgleda nije tu sve samo krivica ne baš sposobne države, već je pomalo i krivica ne baš skromnih trgovaca.
Inflacija jeste uradila svoj deo posla da učini da na police sa mlekom i jogurtom gledamo nostalgično, ali sve češće informacije koje dolaze do nas govore da smo daleko od statusa poljoprivredne zemlje, a kamoli poljoprivredne sile i da nam je stočni fond u takvom stanju da su astronomske cene mleka i mlečnih proizvoda još i dobre, te da je pravo čudo da ih uopšte ima i da ih ne uvozimo iz Argentine. Ne cene, već mlečne proizvode.
Zato budite oprezni kad spremate koh. Ne zato što možete da bankrotirate, već zato što ljudi pričaju, a takve stvari se brzo šire. Ne biste voleli da se pročuje da imate za koh.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Reći da su princes krofne princeze među kolačima bilo bi suviše lako, ali da imaju neku posebnu prefinjenost i stil, to je definitivno. Malo ko im se neće obradovati kad ih vidi, a svakoj trpezi daće “premij...
Većina ljudi će reći da ne voli ukalupljivanje i bilo kakve kalupe (mada, paradoksalno, većina ljudi istovremeno jeste ukalupljena), ali kalupi ponekad nisu loši. Evo uzmite za primer Kuglof.Taj specifič...
Doboš torta nije baš najjednostavnija torta. Štaviše, kada je mađarski poslastičar Jozef Doboš smišljao ovu poslasticu u 19. veku, čini se da je pokušao da svojim kolegama po struci, ali i kulinarskim entuzi...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE