Hleb od banane? Da, moguće je!
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Neke generacije, kojima pripada i autor ovog teksta, kada se prisete davnih zima, prisete se i jednog slatkiša koji je u zimskom periodu bio nezaobilazan u većini domova. Praznici, kojima je zimski period krcat, odlična su prilika da se na stolu nađe i ovaj kolač za koji poznavaoci tvrde da je jedan od najstarijih tradicionalnih kolača u Srbiji.
Popularni salčići izgledaju jednostavno, ali daleko su od toga. Spremaju se slojevito, po principu lisnatog testa, pa onda preko toga dođe neki lepi nadev, najčešće voćni džem ili marmelada. Tokom pečenja testo će se razlistati i pretvoriti se u hrskavo-slatke zalogaje, preko kojih možete posuti prah šećer i iako finalni proizvod deluje svedeno, bogat i efektan ukus brzo će vam utoliti želju za slatkišima.
Naravno, da bi salčići bili uspešni, nezaobilazan sastojak je svinjska mast (mada se danas koriste i druge alternative) koja se koristi za pripremu testa i većina sladokusaca reći će vam da dobrih salčića nema bez svinjske masti.
I tu dolazimo do problema. Svinjsku mast možete je izbegavati i tražiti alternativu ako jednostavno ne želite da koristite tu vrstu namirnica, ali mnogi danas traže alternativu jer svinjska mast više uopšte nije povoljna opcija. Ona je za svega nekoliko godina sa 150-200 dinara za kilogram poskupela na sumu koja se kreće između 600 i 700 dinara.
Svinjska mast je svakako jedna od namirnica o kojima nećete čuti od nadležnih kada govore o inflaciji. Čućete kako je prosečna inflacija za godinu dana recimo 12,1 odsto, ali mnogo je proizvoda čije će vas cene zabezeknuti kada odete u nabavku jer su poskupeli i po nekoliko puta u roku od par godina. Političari će iz svoje “korpe” podataka uvek uzeti ono što im odgovara i što ne zvuči previše bolno, ali zaboravljaju da je nama naš novčanik uvek pri ruci i da nema boljeg statističkog skenera od njega. A on pokazuje da neke cene ne da bole, već izazivaju opekotine trećeg stepena. To je slučaj i sa mašću nasušnom.
I kako onda poštena kuća danas da napravi salčiće, a da ne mora da bankrotira? Nekada se svinjska mast bacala jer ju je bilo previše, a danas je toliko na ceni da bi mogla da postane nova valuta. Kako smo krenuli, premašiće bitkoin po vrednosti.
Beograd nabavlja kamere i voki-tokije za komunalce – za svaku nabavku do 5 miliona dinara
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Zašto banane u marketima uvek nose šifru 1 na vagama za merenje? Da li je tu reč o još jednoj trgovačkoj manipulaciji koja za cilj ima da pospeši prodaju? Kad već razne tehnike manipulacije na nama vežbaju m...
Reći da su princes krofne princeze među kolačima bilo bi suviše lako, ali da imaju neku posebnu prefinjenost i stil, to je definitivno. Malo ko im se neće obradovati kad ih vidi, a svakoj trpezi daće “premij...
Većina ljudi će reći da ne voli ukalupljivanje i bilo kakve kalupe (mada, paradoksalno, većina ljudi istovremeno jeste ukalupljena), ali kalupi ponekad nisu loši. Evo uzmite za primer Kuglof.Taj specifič...
Doboš torta nije baš najjednostavnija torta. Štaviše, kada je mađarski poslastičar Jozef Doboš smišljao ovu poslasticu u 19. veku, čini se da je pokušao da svojim kolegama po struci, ali i kulinarskim entuzi...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE