Cake news Recepti

21.11.2023. 10:04

Autor: Ivana Pavlović

Slavski kolači

Đurđic, Aranđelovdan, Sveti Alimpije, Vavedenje, Nikoljdan…Da li svalite ili idete u goste? Ako slavite, kako finansirate slavku trpezu? Ako morate da pozajmite, od familije, prijatelja ili banke, znači da se zadužujete. Keš kredit ćete, kao što znate, morati da vratite sa kamatom.

Isto vam je i sa državom. Da bi Vlada Srbije finansirala podelu 100 evra mladima, 10.000 za decu, 20.000 za penzionere, zatim stadione, kupovinu oružja – mora da se zaduži.

Celokupan dug država zove se javni dug i on trenutno iznosi 35,5 milijardi evra.

Dug raste od dolaska SNS na vlast, a intenzivno je počeo da skače u kovidu 2020. godine, i za samo tri i po godine javni dug je povećan za 11,5 milijardi evra.

Nagli rast duga počinje da pravi sve veće probleme javnim finansijama. Država stalno mora sve više da se zadužuje da bi servisirala stare dugove koji dospevaju i da bi istovremeno mogla da pokrije tekući budžetski deficit.

Tako smo došli u situaciju da je u budžetu za 2024. godinu potrebno obezbediti čak 703 milijarde dinara (šest milijardi evra) samo za vraćanje dospelih obaveza.

Pored toga, mora da se pokrije tekući deficit od 197 milijardi dinara (1,68 milijardi evra).

Drugim rečima, u 2024. godini država mora da se zaduži 900 milijardi dinara (7,68 milijardi evra) da bi obezbedila kakvo-takvo normalno funkcionisanje.

Nevolja je što to mora da radi pod nepovoljnim uslovima, zbog skoka euribora i drugih dešavanja na finansijskom tržištu.

To se najbolje vidi po naglom rastu rashoda za kamate: u budžetu za 2020. godinu za kamate je plaćeno 111 milijardi dinara (945 miliona evra).

U budžetu za 2024. godinu, rashodi za kamate će biti čak 184 milijarde dinara (1,56 milijardi evra). Za samo četiri godine, rashodi za kamate su povećani za 66 procenata, odnosno za 610 miliona evra.

Rashodi budžeta Srbije za kamate i glavnicu

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.