Lenja pita
Zašto se lenja pita zove baš tako? Neki tvrde da je naziv potekao od testa koje sporo narasta, a neki opet kažu da je razlog to što se za nju ne koriste kore, pa je i neka lenja domaćica, pre 50-ak godina ka...
Postoji to neko nepisano pravilo da svečanu tortu treba svečano seći i pojesti je dok je još sveža. Čudno bi bilo ako to, na primer, uradiš sa dve godine zakašnjenja i ne samo što je čudno, već je i opasno, možeš da otruješ i sebe i sve oko sebe. A pretpostavljamo da ta torta ne bi bila nešto preterano ukusna.
E sad, ako je vaša svečana torta fotogenična, ako na njoj mogu da se skupe neki politički poeni kada se ona pred kamerama svečano iseče, nije isključeno da vam se neki političari uvale na svečano otvaranje tojest sečenje vaše torte.
Poneće oni i svečane vrpce i makaze, nije im teško. I možda vam ovo zvuči bizarno, ali ako to lepo izgleda na televiziji, a izgleda, ovo je realna mogućnost. Oni vole sve i svašta da otvaraju, “otvarali” su već i semafore i ograde i toalete na groblju, pa što ne bi jednu lepoizgledajuću tortu? Za eventualne neprijatne mirise iz bajate torte ne brinite, to se na televiziji neće osetiti, sve će izgledati baš kako treba.
I iako se nadamo da se ovaj scenario neće desiti nikome, nešto slično se jeste desilo, ali ne torti, već jednoj kompaniji u Jagodini. Fabrika “Šibel komponente” završena je 2022. godine i iste te godine je započela sa radom. I radila je ta sveža fabrika par godina punom parom, na svu sreću nije se ubajatila niti bilo šta slično. Onda su se početkom marta 2024. godine, dva dana nakon početka predizborne kampanje, političari pojavili da preseku vrpcu i svečano otvore fabriku. Koja efektivno radi već dve godine.
Zanimljivo je i da je toj fabrici država još pre par godina odobrila subvencije, ali joj one u trenutku svečanog otvaranja i dalje nisu bile isplaćene. Izgleda da mora prvo da se upriliči prigodan događaj, pa tek onda da se upriliči prigodan priliv novca na račun. Dakle, ako vam političari nekada ponude subvencije za tortu, ne nadajte se previše. Kupite vi materijal sami, pa ako subvencije kapnu – kapnu. I ne presecajte nikako svečano tortu sa dve godine zakašnjenja. Nije lepo, a nije ni ukusno.
Više o “svečanom” otvaranju “Šibela” u Jagodini možete pročitati ovde.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Zašto se lenja pita zove baš tako? Neki tvrde da je naziv potekao od testa koje sporo narasta, a neki opet kažu da je razlog to što se za nju ne koriste kore, pa je i neka lenja domaćica, pre 50-ak godina ka...
Većina nas ne ispuni baš svako obećanje koje da. I to je u redu jer mi, obični ljudi, retko kada obećavamo stvari za koje unapred znamo da ih nećemo ili ne možemo ispuniti. A kada ih ne ispunimo, obično ih n...
Neki stručnjaci kažu da država nikad nije dobar poslodavac. Ima oko ovog stava sporenja i polemika, ima i drugih škola mišljenja, ali na našim prostorima se, kroz bezbroj primera, definitivno pokazalo da drž...
Iako bi mnogi rekli da danas baš nije kul pripremati nešto što sadrži “rusko” u nazivu, teško da će se iko odreći recimo ruske salate ili ruskih kapa odnosno šubara. O salati sada nećemo, ali o ruskim kapama...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE