Cake news

28.04.2024. 10:07

Autor: Nenad Milosavljević

Voćna salata

Voćna salata (Ilustracija: Paola Felix Meza)

Cake news

28.04.2024. 10:07

Sigurno vam se nekad desilo da naručite voćnu salatu, ali da dobijete voćnu salatu koja to baš i nije. Znate ono, konobar dođe da primi narudžbinu, vi zatražite voćnu salatu, on vam već tada kaže da trenutno, eto, nemaju krušaka, pa će staviti jabuke, ako vam to odgovara. Pristanete, u glavi već vidite sebe kako jedete osvežavajući obrok, jabuka umesto kruške je kompromis koji možete da progutate, i fugurativno, a i bukvalno.

Nedugo zatim konobar dolazi ponovo i saopšti vam da, eto, mora opet da se izvini, ispostavilo se da trenutno nemaju ni kivija, nestalo, velika je navala za voćnim salatama, da li vam je redu da pojedete salatu bez kivija? U redu je, samo već jednom donesite tu salatu, mislite vi, ali uljudno kažete samo “Naravno, može bez kivija”. E da, i breskve su nam malo mekanije, propoveda dalje konobar, a i umesto malina ćemo staviti jagode , al’ to vam dođe manje-više isto, možda je čak i bolje.

Kada posle svih peripetija voćna salata najzad nekako stigne do vašeg stola, ne samo da u pogledu sastojaka nema mnogo veze sa onim što ste pročitali u meniju, već je i ono što ste dobili nekako malo klonulo, uključujući tu i šlag koji bi trebalo da bude ona “trešnja na vrhu torte”, samo je u ovom slučaju to šlag na vrhu trešnje, da tako kažemo. Koje isto nema, nestalo, navala je velika, znate.

Voćna salata (Ilustracija: Paola Felix Meza)

E sad, ovakve “voćne salate”, koje u meniju izgledaju fantastično, ali uživo baš i ne, neretko nam serviraju i naši državni organi, institucije i kompanije. Kapitalni projekti budu predstavljeni kao projekti koji uzimaju u obzir potrebe građana, ali u realnosti neretko dobijemo nešto što je jako daleko od onoga što je pisalo u planovima.

Famozni Beograd na vodi je predstavljan kao ekonomski bitan projekat čiji cilj neće biti isključivo zarada, već će i građani od njega imati koristi. Sadržaji od javnog značaja, kao što su opera, pozorišta, parkovi… samo su neke od voćki koje smo očekivali da dobijemo u toj voćnoj salati, ali onda su konobari vremenom neke voćke “odvadili”, neke zamenili drugim, a neke su bogme i opasno gnjile i trule do nejestivosti.

Ovo je samo jedan od projekata kod kojih su nadležni manipulisali informacijama, plasirajući obećanja za koje je procenjeno da će dobro proći u javnosti, ali su ta obećanja prilikom realizacije prosto zaboravljena i građani su na kraju dobili (ili preciznije rečeno nisu dobili) nešto sasvim drugo. Jedno u meniju, nešto sasvim drugo na tacni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.