Ko je ko

25.06.2024. 11:09

CWP Europe

Autor: Nova ekonomija

Povezivanje poslovnih žena jača i pojedince i industriju

Intervju: Maja Turković, izvršna potpredsednica CWP Europe

Foto: CWP Europe

Ko je ko

25.06.2024. 11:09

Međusobna podrška među ženama ključna je za njihov profesionalni razvoj. Povezivanje poslovnih žena jača i pojedince i industriju, donoseći nove perspektive i inovacije, a udružene možemo da ostvarimo značajne promene
Od početaka u Institutu „Nikola Tesla“ gde je radila kao naučna saradnica, preko rada u Ministarstvu rudarstva i energetike kao pomoćnica ministra, do razvoja prvih projekata obnovljivih izvora energije u regionu, Maja Turković značajna je učesnica u razvoju energetskog sektora i borbi za zelenu budućnost u Srbiji. Sada, kao izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, zajedno sa svojim timom na koji je, kako kaže, izuzetno ponosna, kontinuirano razvija inovativna rešenja za dekarbonizaciju naše planete.

„Ukratko, moj karijerni put bio je ispunjen učenjem, inovacijama i željom da doprinesem održivoj budućnosti, a energetika je bila moj poziv od početka, ali i inspiracija koja me i danas vodi kroz izazove i uspehe“, kaže Maja Turković.

NE logo za pitanje u intervjuu Kako vidite budućnost obnovljivih izvora energije (OIE) u regionu, koliki je njihov potencijal?

  Jugoistočna Evropa poseduje značajan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, posebno energije vetra i sunca, koji je nedovoljno iskorišćen. Ovi resursi omogućavaju ekonomičnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a tehnološke inovacije omogućavaju prilagođavanje postrojenja specifičnim uslovima lokaliteta, čime se minimalizuje uticaj na okolinu.

Dekarbonizacija privrede i rešavanje problema globalnog zagrevanja predstavljaju prioritet, a to je moguće samo prelaskom sa korišćenja fosilnih goriva na OIE. Naš zadatak je da nastavimo sa inovacijama i stvaranjem povoljnog okvira za širu primenu OIE. Imamo podršku tehnologije čiji napredak omogućava efikasniju i jeftiniju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali i razvoj još jednog bitnog segmenta – baterija, odnosno sistema za skladištenje zelene energije, što je od izuzetne koristi za celokupnu industriju.

NE logo za pitanje u intervjuu Kakvi su uslovi u Srbiji po pitanju investicija u OIE u odnosu na region i, sa druge strane, EU? Šta bi trebalo da se izmeni, odnosno sa kakvim izazovima se suočavate?

 Srbija je ostvarila značajan napredak u oblasti obnovljivih izvora energije, ali i dalje postoje administrativne i regulatorne prepreke koje usporavaju njihov razvoj. Potrebno je ubrzati administrativne procedure, povećati transparentnost i osigurati stabilan regulatorni okvir kako bi se privukli investitori. Takođe je važna saradnja između javnog i privatnog sektora, uz dodatne napore na polju regulative za integraciju sistema za skladištenje energije.

S druge strane, aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE dobar su signal za investitore i pokazale su da smo u tom segmentu usklađeni sa ciljevima EU. Ovi koraci su ključni za dalje unapređenje investicionog okruženja i postizanje dugoročnih ciljeva u oblasti obnovljivih izvora energije.

Energetika je bila moj poziv od početka, ali i inspiracija koja me i danas vodi kroz izazove i uspehe

 

NE logo za pitanje u intervjuu Prošle godine dobili ste priznanje Liderka energetske tranzicije od WISE Srbija, mreže žena u energetici u čijem ste radu takođe angažovani. Gde prepoznajete značaj u međusobnom podržavanju uspešnih predstavnica u određenoj profesiji i povezivanju poslovnih žena? 

 Drago mi je da se sve više govori o tome, jer smatram da je međusobna podrška među ženama ključna za njihov profesionalni razvoj. Povezivanje poslovnih žena jača i pojedince i industriju, donoseći nove perspektive i inovacije, a udružene možemo da ostvarimo značajne promene u energetskom sektoru. Konkretno, mreža WISE Srbija pruža platformu za razmenu znanja, iskustava i resursa, a cilj koji nas povezuje je želja za pozitivnim promenama, kao i podrška koleginicama u energetici.

NE logo za pitanje u intervjuu Danas je sve više žena u energetici, profesiji koja je donedavno smatrana muškom. Kolika je prednost u ravnomernoj zastupljenosti žena među donosiocima odluka kada su u pitanju očuvanje planete i upotreba čistijih izvora energije? Šta prepoznajete kao najveću barijeru za napredak žena ka rukovodećim pozicijama u našem društvu?

 Ravnomerna zastupljenost žena donosi različite perspektive koje su ključne u poslovanju, jer žene često donose nov, svež pristup, a imaju i izraženiju svest o očuvanju životne sredine. Žene i muškarci različito pristupaju liderstvu, i upravo ta različitost omogućava nam da kreiramo efikasnija i inkluzivnija rešenja za upotrebu čistijih izvora energije.

Nažalost, žene se i dalje suočavaju sa tzv. staklenim plafonom –  nevidljivim barijerama koje sprečavaju njihov napredak u kompanijama. Moramo da stvaramo jednake mogućnosti za sve, a načini za to su edukacija i podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti.

Ono što mi same možemo da uradimo kako bismo prevazišle prepreke i dostigle svoje pune potencijale jeste da neprestano učimo, da ostajemo verne sebi i svojim vrednostima, da budemo hrabre i čuvamo svoj integritet. Mreže podrške, poput WISE mreže, dodatni su alati na putu ka tom cilju.

NE logo za pitanje u intervjuu Kako u okviru same kompanije može da se radi na podsticanju osnaživanja žena i njihovog napretka na poslovnoj lestvici?

Svaka žena bi trebalo da osvesti svoje profesionalne želje, što bi i okruženje trebalo da joj omogući, kako bi se njene veštine razvijale i došle do izražaja. Verujem da je važno stvarati siguran prostor u kojem žene mogu da izazovu sebe, rastu i razvijaju svoje liderske potencijale.

Mi u kompaniji CWP podržavamo pristup koji podstiče kontinuirano učenje, samosvest, integritet i hrabrost, što vidimo kao ključne vrednosti na putu ka liderstvu, i to kroz programe edukacije i stvaranje inkluzivne radne sredine. S ponosom bih istakla i dve izuzetne činjenice u vezi sa poslovanjem CWP u Srbiji – na liderskim pozicijama imamo čak 56 odsto žena, a razlike u prosečnim zaradama na liderskim pozicijama među polovima gotovo da nema.

NE logo za pitanje u intervjuu Koliko radite na uspostavljanju balansa između privatnog i poslovnog života?

 Suština dugoročnog uspeha i sreće je balans privatnog i poslovnog života. Za mene to znači postavljanje prioriteta i ostavljanje vremena za drage ljude i aktivnosti koje me ispunjavaju. Neminovno nekada dođe do disbalansa, ali verujem da je važno istrajati u uspostavljanju ravnoteže i prilagođavati se promenama, jer spoljašnje faktore ne možemo uvek da kontrolišemo. Umesto da se fokusiramo na ono što ne možemo da promenimo, imamo moć da utičemo na to kako ćemo da reagujemo na životne situacije i u skladu sa tim donosimo adekvatne odluke.

Važno je da nastojimo da budemo ispunjeni i u poslovnom i u privatnom životu, dajući svoj maksimum na oba polja.

 

“Ko je ko – Uspešne poslovne žene”

PREUZMITE VAŠ BESPLATNI PRIMERAK OVDE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.