Ko je ko

01.07.2024. 10:52

NALED

Autor: Nova ekonomija

Ništa što žena ne može da reši

Intervju: Nataša Došen i Marina Ljubenović

Foto: Naled

Ko je ko

01.07.2024. 10:52

Kada ste na početku i kada je biznis još uvek „mlad“, svaka podrška predstavlja korak napred u postizanju poslovnog uspeha. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED, kompanija Philip Morris i Vlada Srbije odavno prepoznaju tu potrebu, pa su do sada u okviru StarTech programa podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji čak 82 kompanije dobile finansijsku i drugu pomoć za razvoj svog proizvoda.  Ukupna vrednost ovog projekta je osam miliona evra, a sredstva su namenjena ojačanju inovativnog ekosistema u Srbiji. Osim novčane, startapi dobijaju i mentorsku podršku kako bi domaći inovatori što lakše došli do investitora, ali i korisnika odnosno kupaca. Među grantistima je sve više preduzetnica kojima je ovakav vid podrške izuzetno značajan u prvim godinama poslovanja

 

„Inovacija nastaje iz potrebe, kvalitetan proizvod iz nauke“
Nataša Došen, osnivačica kompanije Bacilomix Co

Mikrobiološki proizvodi iza kojih stoji kompanija Bacillomix Co predstavljaju inovativno rešenje za zaštitu biljaka i oplemenjivanje zemljišta a dobili su „vetar u leđa“ kroz Startech program. Kompanija koju je osnovala Nataša Došen iz Novog Sada u poslednje tri godine beleži veliki rast. Imaju sve što im je potrebno za proizvodnju: pogon, laboratoriju, stručni kadar.

Koliko vam je ovakva vrsta podrške bila značajna u daljem poslovanju i koliko vam je izazovno, kao preduzetnici, da razvijate vašu biznis ideju i kasnije sam razvoj čak tri inovativna mikrobiološka preparata?

Inovacija nastaje iz potrebe, a kvalitetan proizvod iz nauke. Naš prvi preparat Bacillomix specijal je proizvod mog master rada. To je mikrobiološko đubrivo proizvedeno od izolata Bacillus sp. iz vojvođanskih zemljišta. Registrovali smo ga 2014. godine uz pomoć partnerske kompanije, a 2019. odlučili smo da na tržištu nastupimo samostalno kako bismo aplicirali za programe podrške startap i inovativnim preduzećima. Tako smo uspeli da obezbedimo sredstva potrebna za dalji razvoj i istraživanje. Finansijska podrška je uvek potrebna, u bilo kojoj fazi razvoja inovativne kompanije jer jedna inovativna ideja povlači za sobom razvoj mnogih budućih.

S obzirom na to da se bavite istraživanjem i razvojem u biotehnologiji, da li se i sa kakvim izazovima susrećete u industriji u kojoj brojčano i dalje dominiraju muškarci?

U našoj kompaniji su većinski zaposlene žene. Pošto je to mala porodična kompanija, u kojoj su zaposleni i moj suprug i sin, ne susrećem se sa takvom vrstom izazova, a jedina imenica muškog roda koja nam donosi izazove u poslovanju je zakon, koji ne prati pravilnike za korišćenje bespovratnih sredstava za inovativna preduzeća. Šaljivo ću reći, inovacija, saradnja, nauka i privreda su imenice ženskog roda, ali zakon je imenica muškog roda, pa može malo da zakasni, ili bude nejasan. Ali, nije to ništa što jedna žena ne može da reši.

Istraživanja su pokazala da preduzetkinje uglavnom moraju da rade dodatne poslove jer profitabilnost dolazi sporije, dok je kod preduzetnika u Srbiji taj procenat znatno niži. Da li je vama bilo teško u prvim godinama preduzetništva?

Mislim da je u prvim godinama preduzetništva podjednako teško i muškarcima i ženama. Takođe mislim da ovaj period žene lakše prevazilaze zbog svojih bioloških osobina, jer jedno biće koje je predodređeno da bude majka ima više  šanse za uspeh u periodu visokog pritiska raznih izazova. Pre svega mislim na žensku „multitasking“ sposobnost.

Stereotipi i dalje postoje, ali ih je sve manje“
Marina Ljubenović, suosnivačica kompanije Veles Sense

Marina Ljubenović je doktor elektrotehnike i inženjerstva, ali i suosnivačica kompanije Veles Sense koja stoji iz softvera PlantYsense za otkrivanje bolesti vinove loze u ranoj fazi i pomaže da se na taj način sačuva prinos grožđa, na čijem razvoju ona radi. Kako je ova kompanija osnovana nedavno, godinu i po dana u preduzetničkim vodama prođe kao tren, u ovoj kompaniji se i dalje finansiraju iz grantova te im je od velikog značaja bila podrška StarTech programa.

Veles Sense je kompanija osnovana pre nešto više od godinu dana. Koliko vam je u ovoj fazi značajna podrška u vidu grantova?

Podrška koju je kroz projekte Veles Sense dobio na samom početku poslovanja je od izuzetnog značaja zbog toga što nam omogućava da fokusiramo energiju i vreme na sam razvoj proizvoda i dobijanje novih ideja. Takođe, što se mene lično tiče, podrška je značajna kako bih nastavila da se bavim istraživačkim radom i unapređenjem našeg rešenja. Transfer tehnologija iz istraživačkog rada ka primeni u realnim uslovima, pogotovo u agrikulturi, predstavlja dugačak put koji se sastoji od dosta uspona i padova.  Podrška nam svakako pomaže da sa tog puta uklonimo ili umanjimo mnoge prepreke.

S obzirom na to da se bavite razvojem softvera i deo ste IT sektora, da li se i sa kakvim izazovima susrećete u industriji u kojoj brojčano dominiraju muškarci?

Kao inženjer elektrotehnike i ekspert sa doktoratom iz oblasti kompjuterskih nauka, ja se već dugi niz godina nalazim u okruženju u kom su istorijski brojčano dominirali muškarci. Poslednjih godina je primećeno sve veće prisustvo žena u STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) oblastima, koje doprinose ne samo svojim znanjem i idejama, već i inovacijama koje pomeraju granice. Naravno, neki stereotipi i dalje postoje, ali ih je po mom mišljenju sve manje.

Kako su u vašem slučaju izgledale prve godine u preduzetništvu?

U fazi razvoja u kojoj se trenutno nalazi Veles Sense, kada još uvek nismo profitabini, izazov je jednak za sve članove tima. S obzirom na to da Veles Sense postoji tek nešto više od godinu i po dana, a da je proces razvoja inovativnih rešenja, naročito u poljoprivredi koju odlikuje sezonalnost, veoma zahtevan, Veles Sense se još uvek oslanja na finansiranje iz grantova. Stoga, u fazi razvoja kada još uvek nemamo korisnike koji plaćaju za korišćenje našeg softvera, svi članovi tima su fokusirani na razvoj rešenja koje će vinogradarima olakšati život, a naše rešenje, PlantYsense definitivno staviti na mapu neizostavnih softvera u poljoprivredi.

 

“Ko je ko – Uspešne poslovne žene”

PREUZMITE VAŠ BESPLATNI PRIMERAK OVDE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.