Ostalo

18.07.2023. 18:05

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

„Klimatska kapsula“ upozorava na apokaliptični scenario

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Vremenska kapsula Centra za promociju nauke

Ostalo

18.07.2023. 18:05

Klimatska kapsula je naučno-umetnički projekat Centra za promociju nauke (CPN) koji opisuje apokaliptični scenario u 2057. godini. Svrha tog projekta je da se ukaže na poguban uticaj klimatskih promena.

Kapsula opisuje šta bi se desilo i ono šta će se sigurno desiti ukoliko se ne preduzme ništa u borbi protiv klimatskih promena, rekla je za Novu ekonomiju Irena Volarev iz Centra za promociju nauke (CPN), koja u toj instituciji radi kao saavetnik za međunarodnu saradnju.

„Kapsula se sastoji iz videa koji opisuje taj apokaliptički scenario. Ispred njega je umetnička figura koja je nalik čoveku, spava i diše, a video nam takođe opisuje i narativ tog scenarija 2057. godine i opisuje kako se čovek oseća u toj godini“, dodaje Volarev, sa kojom smo razgovarali na Sajmu zelenih ideja, projekata i inovacija.

Kako dodaje, čovek ne može da radi, diše i da ne može da radi stvari u prirodi koje je radio pre 20 godina, zbog svih efekata klimatskih promena.

Inače lokacija koja se pominje u filmu je plaža na ostrvu Lido, koje se nalazi na reci Dunav kod Zemuna.

Nemci najavljuju bojkot španskih jagoda

 

„Kapsula nam nudi jedno intenzivno iskustvo, unutra je i inače toplije jer su naučnici rekli da će u budućnosti biti toplije, da će se temperatura pojačavati, d aće se povećavati nivo mora, kapsula je spoj nauke i umetnosti“, dodaje Volarev.

Priča iz budućnosti dnosi iskustvo čoveka koji se „odmara“ na plaži Lido na DunavuFoto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Prema njenim rečima, cilj tog projekta je da se osvestimo i da preduzmemo klimatsku akciju, kao i da čim pre sprečimo „našu vrlo verovatnu mogućnost“.

Volarev kaže i da je sprečavanje klimatskih promena veliko pitanje.

„Ja kao neko ko se bavi šumarstvom mogu da gajim šume, sadim drveće, da se bavim održanjem tih šuma, promocijom šumarstva“, dodaje sagovornica našeg portala.

Ona podseća i da u oblasti politike, oblasti gde takođe može mnogo da se uradi, postoje brojni sporazumi koji brojne zemlje da sprovode svoje politike i da samim tim podrže klimatsku akciju.

Aerozagađenje i otpad, glavni problemi koje treba da rešimo

„Mi svi možemo da se bavimo svojom ishranom, da kupujemo pametno, razdvajamo otpad, ne bacamo ga po ulici, šumi, da štedimo vodu, struju, gledamo kako putujemo, da možda možemo otići na posao biciklom umesto kolima, ili autobusom“, dodaje Volarev.

Ona napominje i da sistem mora korenito da se promeni kako bi se sačuvala planeta, smanjile emisije gasova sa efektima staklene bašte.

Jedna od poruka filma koji se prikazuje u Klimatskoj kapsuli CPN-a je da bi ljudi zbog svog komfora mogli da ugroze budućnost životne sredine svoje dece.

Vremenska kapsula  nastala je tokom projekta EkOtisak, a premijerno je prikazana prošlog jula, u okviru programa Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022.

Klimatske promene menjaju, isušuju Obedsku baru

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.