Vesti iz sveta

03.04.2023. 09:45

Zgradonačelnik.hr

Autor: Nova ekonomija

U Hrvatskoj udvostručen broj kućnih solarnih elektrana

Foto: Pixabay

Ugrađivanje solarnih panela

Prema podacima Hrvatske elektriprivrede (HEP), tokom prošle godine udvostručen je broj aktivnih solarnih elektrana u toj zemlji koje predstavljaju obnovljive izvore električne energije.

Kako je preneo portal Zgradonačelnik, do 28. februara 2023. godine na distribucijsku mrežu unutar kategorije domaćinstvo, bilo je instalirano 5.030 sunčanih elektrana, od čega se njih 4.628 svrstava u kategoriju samosnabdevanja.

Ukupna snaga instaliranih elektrana iznosila je 30,9 MW (mega-vata), od čega se 28,16 MW odnosi na samosnabdevanje.

Pre godinu dana, u Hrvatskoj je bilo priključeno 1.478 solarnih elektrana za samosnabdevanje, a godinu prije toga tek njih 851.

Kako se dodaje, za dve godine u nizu došlo je do više nego dvostrukog porasta broja fotonaponskih, odnosno solarnih elektrana u Hrvatskoj.

„Imamo, dakle, vrlo pozitivan trend sve veće energetske neovisnosti naših stambenih jedinica, uz eksponencijalni rast tržišta“, oddaje se u tekstu.

Nešto je porastao i broj kompanija koje imaju instalirane solarne elektrane. Prema HEP-u, takvih je krajem februara bilo 2.989, ukupne snage 225,09 MW, od čega se u saosnabdevanju nalazilo tek sedam elektrana, ukupne snage 136,25 kW (kilo-vata).

Obnovljivi izvori spasavaju srpsku energetiku, termoelektrane će sve češće otkazivati

Na kraju prošle godine na distribucijsku mrežu HEP-a bilo je priključeno ukupno 6.857 sunčanih elektrana, koje su u 2022. godini isporučile 238,33 GWh (gigavat-časova) električne energije. Već do kraja februara ove godine njihov je broj porastao na više od 8.000.

Navedeni model samosnabdevanja (samoopskrbe) zasniva se na principu u kojm potrošač višak svoje proizvedene energije može da pošalje u mrežu i da je iskoristi u kasnijem razdoblju, onda kada mu je potrošnja veća od proizvodnje.

Drugim rečima, potrošači (sa vlastitom proizvodnjom) koriste mrežu kao „rezervoar“ za višak električne energije.

U Srbiji je nedavno izmenjen zakon o obnovljivim izvorima energije, čime treba da se reši pitanje izgradnje novih elektrana na vetar i sunce.

Porastao udeo obnovljivih izvora energije u svetu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.