Vesti iz zemlje

17.04.2024. 12:23

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Beograd hoće da uredi rakovičko naselje Kijevo

Foto: Printskrin/Plan detaljne regulacije

Grad Beograd stavio je na rani javni uvid novi plan detaljne regulacije za naselje Kijevo, koje je u opštini Rakovica omeđeno Petlovim i Labudovim brdom, Resnikom i Kneževcom. Ovaj plan predviđa gradnju novih stanova, 500 novih žitelja, ali vrtić i školu koji su planirani – ali nisu nikada izgrađeni.

Konkretno, planom koji je na javnom uvidu reguliše se površina od oko 24,5 hektara, odnosno deo između Kružnog puta Kijevo, ulica 11. krajiške divizije, Rasinske, Petra Jovanovića, 19. aprila, Ljubomira Ivkovića Šuce, Sretena Mladenovića Mike.

Kako se vidi iz parametara datih u planu, planirano je povećanje stambenih površina se sadašnjih 130.800 na oko 133.400 kvadrata, broja stanova sa trenutnih 1.090 na 1.297, dok je projektovano da se broj stanovnika popne na  3.374 (za 500 više nego sada).

Takođe, planirani su i objekti predškolske ustanove i osnovne škole. Površine za javne službe, odnosno školske i predškolske ustanove, biće povećane na 7.425 kvadrata, sa sadašnjih 1.020.

U planu nije definisano da li je planirano rušenje nekih postojećih objekata, kao ni u kom obimu će se graditi novi.

Prostor koji je obuhvaćen planom je podeljen na četiri celine sa ukupno devet blokova.

Kako se naglašava u planu, u jednom od njih je bio planiran vrtić koji nikada nije izgrađen, već je umesto njega izgrađen veći broj neplanskih objekata koji su „lošeg boniteta“, dok se na lokaciji osnovne škole nalazi „objekat tipa gradske vila“.

Pored svega navedenog, planira je i zona pratećih komercijalnih sadržaja.

Rani javni uvid trajaće od 15. do 29. aprila 2024. godina,  svakog radnog dana od 9 do 18 časova u zgradi Gradske uprave Beograda (27. marta 43-45).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.