Srbija

31.03.2023. 08:51

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Frilenseri dobijaju portal za prijavu poreza

Foto: Nova ekonomija/Nikola Momčilović

Srbija

31.03.2023. 08:51

Ministarstvo finansija, Poreska uprava (PU) i Nacionalna alijanska za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tokom drugog godišnjeg kvartala pokrenuće Portal „Frilenseri“. Radnici na internetu, odnosno frilenseri preko njega će moći da izmire svoje poreske obaveze.

Kako se objašnjava, putem tog portala će svi građani koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi moći da prijave i izmire poreske obaveze.

Kako bi sledećeg meseca trebalo da podnesu poresku prijavu za prvi kvartal, resorne institucije odobrile su da frilenseri to mogu da urade tek po uspostavljanju portala, bez zaračunavanja kamate.

To je najavljeno na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i PU sa predstavnicima udruženja frilensera, kao i predstavnika Vlade Srbije.

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već u aprilu na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

„Od 3. aprila frilenseri mogu da podnesu poresku prijavu za prihode ostvarene u prvom kvartalu 2023. tako što će podneti prijavu na Obrascu PP OPO, a o načinu podnošenja ove prijave biće dato posebno objašnjenje“, istakao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da će se u roku od 30 dana po sticanju tehničkih uslova za prvi kvartal moći podneti poreska prijava na Obrascu PP OPO-K, očekuje se da će najveći broj poreskih obveznika iskoristiti tu mogućnost.

„To će biti značajno lakše i brže, a prijave podnete u ovom roku se smatraju blagovremenim“, dodao je Demirović.

Konačno objavljen pravilnik o poreskoj prijavi za frilensere

Dragan Agatunović iz Poreske uprave naglasio je da će nova PP OPO-K prijava biti jednostavnija i zahtevaće unos tri grupe podataka.

„Pored osnovnih ličnih podataka, frilenseri će unositi samo ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. I to će im biti olakšano jer će na portalu moći da otvore nalog i vode evidenciju o svim uplatama tako da će i te informacije moći da unesu u prijavu“, rekao je Agatunović.

Kako dodaje, portal će im prihode ostvarene u stranoj valuti automatski preračunavati u dinarsku protivvrednost, a na kraju će dobiti jednu uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje

Za razvoj portala obezbeđena je stručna i tehnička podrška NALED-a kroz projekat za podršku inovacijama i visokotehnološkom preduzetništvu StarTech.

Portal će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs, saopštio je Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u i dodao da su novim modelom oporezivanja frilenseri dobili poreski tretman značajno povoljniji nego do sada.

Fiskalni savet kritikuje način oporezivanja frilensera

„Više desetina hiljada građana će u prvoj fazi na portalu dobiti niz korisnih alata kao što je test procene koji pokazuje da li ih propisi zaista prepoznaju kao frilensere“, rekao je Vasiljević.

Kako je najavio, biće dostupan informativni kalkulator za izračunavanje poreza, kao i detaljni vodič.

„U narednoj fazi moći će posredstvom portala da se prijave na osiguranje i da podnesu poresku prijavu. Drago nam je da posle gotovo dve godine imamo rešenje usaglašeno sa udruženjima frilensera i da smo među prvima u regionu regulatorno uredili njihov rad zbog čega su i pojedine susedne zemlje počele da se raspituju o preuzimanju našeg modela“, dodao je Vasiljević.

StarTech je trogodišnji projekat kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED u saradnji s Vladom Srbije.

Novi medoeli za oporezivanje frilensera usvojeni su krajem prošle godine.

Frilenseri su poslednjih godina više puta protestovali zbog toga što je država htela da im retroaktivno naplati porez, za nekoliko godina unazad.

O tome da država nije vodila dovoljno računa o poreskoj politici, najbolje govori i činjenica da su rešenja za plaćanje poreza za 2017. godinu nedavno su stigla i nekim ljudima koji su radili kao pomorci, o čemu je Nova ekonomija takođe pisala.

Frilenserima potreban jasniji pravni status, kaže Ministarstvo finansija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.