Srbija

29.12.2022. 09:06

Autor: Katarina Baletić

Hitni put do fabrike vakcina: Rok pomeren za osam meseci, cena porasla za 20 odsto

Fabrika kineskih vakcina protiv korone u Beogradu Foto: Paola Felix Meza

Cena raste, a fabrika vakcina ne radi

Srbija

29.12.2022. 09:06

Beogradska Direkcija za građevinsko zemljište nije objektivno procenila radove koji su bili potrebni za opremanje lokacije za izgradnju fabrike vakcine, zaključak je izveštaja Državne revizorske institucije (DRI).

Zbog toga je cena opremanja lokacije porasla za 20 odsto, a rok za izgradnju pomeren je za čak osam meseci. Iako su radovi koji su ugovoreni u septembru 2021. godine proglašeni za hitne, još uvek nemamo zvanične informacije da su oni i završeni.

U periodu od ugovaranja posla do kraja opremanja lokacije potpisano je pet aneksa ugovora kojima je nekoliko puta prožuvan rok za završetak i podizana cena izgradnje.

Ugovorom koji je zaključen u septembru 2021. godine beogradska Direkcija je dogovorila da izgradnja pristupnih saobraćajnica i opremanje lokacije za fabriku vakcina košta manje od 1,7 milijardi dinara i da radovi budu završeni do kraja januara 2022. godine.

Međutim, nakon svih izmena ugovora zbog dodatnih radova, cena je porasla na preko dve milijarde dinara, a rok za završetak pomeren je za septembar 2022. godine.

Zaključkom Vlade iz maja 2021. godine određeno je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture bude finansijer izvođenja radova na opremanju lokacije za izgradnju fabrike vakcina. Istim zaključkom, određeno je da investitorska prava, u ime i za račun Beograda, vrši Direkcija za građevinsko zemljitšte.

Vlada je tada beogradskom Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove preporučila da preko Direkcije kao prioritetne izvede radove na komunalnom opremanju parcele na kojoj se gradi fabrika, kao „objekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju u borbi protiv epidemije“.

Radovi na komunalnom opremanju obuhvataju rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu tehničke dokumentacije i izgradnju pristupnih saobraćajnica sa pripadajućom vodovodnom, kanalizacionom mrežom i javnim osvetljenjem.

Gradski štab za vanredne situacije je usvojio zaključak Vlade takođe u maju 2021. godine i naložilo Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, preko Direkcije, prioritetno izvede radove na komunalnom opremanju parcele na kome će se graditi fabrike vakcina.

Naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije je određeno da se svi radovi realizuju u hitnom postupku, odnosno da se sprovodi pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda, što je najnetransparentniji tenderski postupak.

Direkcija je poziv za pregovaranje poslala preduzećima „Unogradnja B.B“, JKP „Beograd put“, „Strabag“ i „Ras Inženjering“.

Javno otvaranje ponuda održano je u avgustu 2021. godine.

DRI ističe da je naručilac (Direkcija) imala mogućsnt da ugovori izvršenje radova sa gradskim javnim preduzećima.

Pristigle su tri ponude, od kojih je najniža ponuda bila od grupe ponuđala koju čine „Ras Inženjering Niskogradnja“, „DC Energocoop“, „Resa gradnja“, „Biodekor“ i Agencija za pružanje geodetskih usluga „Geo Spes“. Ovaj konzorcijum ponudio je cenu od 1,4 milijardi dinara bez PDV-a.

Ovaj konzorcijum ponudio je i popust od 1,5 odsto.

Tako je ugovorena cena od nešto manje do 1,4 milijarde dinara bez PDV-a, odnosno blizu 1,7 milijardi dinara sa PDV-om. Ugovor je zaključen 1. septembra.

Dogovoren je rok za izvođenje radova od 120 dana od dana uvođenja izvođača posao, odnosno od 20. septembra. Nakon toga je aneksima dva puta produžen rok za završetak radova, prvo do 19. marta 2022. godine, a nakon toga do 18. maja 2022. godine.

Do 30. marta 2022. godine izvođač je izveo radove u vrednosti od 80 odsto ugovorene vrednosti.

Zatim je formirana Komsija koja je imala zadatak da razmotri zahtev izvođača radova da se dozvole dodatni radovi koji nisu bili predviđeni projektom. Komisija je 1. aprila konstatovala da su navedeni radovi neophodni.

Tom prilikom utvrđeni su viškovi radovi od 164,8 miliona dinara bez PDV-a i manjkovi radova u vrednosti od 119,7 miliona dinara bez PDV-a.
Najveći viškovi radova bili su u vezi sa projektom pristupnih saobraćajnica. Predviđeni su i dodatni radovi koji se odnose na ozelenjavanje.

Zbog toga je kraje aprila poptisan i treći aneks kojim su ugovoreni dodatni radovi. Tada je ugovorena vrednost porasla na blizu dve milijarde dinara, što predstavlja povećanje vrednosti ugovora od 19 odsto.

Nakon toga potpisani su i četvrti i peti aneks kojima je ponovo produžen rok, pa je kao krajnji rok za završetak radova određen 16. septembar 2022. godine.

Međutim, ni tu nije bio kraj.

U avgustu su ugovoreni i dodatni radovi koji su bili neophodni da bi se završili već ugovoreni radovi na vodovodu i vodovodnoj mreži. Ugovaranje ovih dodatnih radova koštalo je još dodatnih 10 miliona dinara bez PDV-a.

Cena opremanja lokacije je tako dostiglа cenu od dve milijarde dinara, pa je Beograd, zajedno sa izradom i kontrolom tehničke dokumentacije, ugovorio poslove vredne 2,1 milijardu dinara (17,8  miliona evra).

Podsetimo, kako je Nova ekonomija pisala, Srbija je do sada potpisala ugovore vredne najmanje 5,6 milijardi dinara (47,7 miliona evra) koji se odnose na izgradnju fabrike vakcine i prateće infrastrukture.

Naime, izgradnjom fabrike rukovodi Ministarstvo odbrane, dok je za opremanje lokacije zadužen Beograd.

Od ove sume, Ministarstvo odbrane je do sada ugovorilo poslove izgradnje ukupne vrednosti 3,5 milijardi dinara (29,9 miliona evra).

Početak rada fabrike u zemunskom naselju „Soko Salaš“ u kojoj bi trebalo da se proizvode kineske Sinofarm vakcine protiv COVID-19 najavljivan je za proleće 2022. godine.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je 2021. godine rekla da će proizvodnja vakcina u novoj fabrici imati dve faze. Prva, koja predstavlja pakovanje uvezene supstance je trebalo da počne u martu i aprilu 2022. godine, a plan je bio da se u fabrici mesečno proizvode oko tri miliona doza Sinofarm vakcine.

Međutim, fabrika ni krajem 2022. godine i dalje nije počela sa radom.

Osnovana arapsko-srpska kompanija koja će proizvoditi kineske vakcine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.