Srbija

26.12.2022. 15:56

Autor: Katarina Baletić

Za fabriku vakcina još 1,6 miliona evra u budžetu Ministarstva odbrane

Fabrika za proizvodnju Sinopharm vakcina u Beogradu Foto: Paola Felix Meza

Srbija

26.12.2022. 15:56

Još 187 miliona dinara (1,6 miliona evra) obezbeđeno je za izgradnju fabrike vakcina u budžetu Ministarstva odbrane za 2022. godinu.

Novac koji je bio namenjen za vojnu odbranu, dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i vanredne situacije prebačene je u tekuću budžetsku rezervu.

Odatle je, rešenjem Vlade, preusmeren za potrebe izgradnje fabrike vakcine.

Budžetom za 2022. godinu već je, uključujući i poslednji rebalans koji je usvojen u novembru, za fabiku vakcina opredeljeno je 1,8 milijardi dinara.

To znači da je sada u budžetu Ministarstva odbrane za 2022. godinu za fabriku vakcinu ukupno namenjeno više od 1,9 milijardi dinara (16,5 miliona evra).

U toku 2021. godine Ministarstvo odbrane je za izgradnju fabrike vakcine potrošilo 2,3 milijardi dinara, vidi se iz završnog računa republičkog bužeta za tu godinu.

Ukoliko ne bude dodatnih izdvanja u toku 2022. godine, za izgradnju fabrike vakcine u budžetu Ministarstva odbrane u toku 2021. i 2022. godine biće obezbeđeno 4,2 milijarde dinara (36,2 miliona evra).

Nova „presipanja“ u budžetu najverovatnije bi trebalo samo da obezbede novac za već ugovorene poslove Ministarstva odbrane kada je u pitanju izgradnja fabrike vakcina.

Podsetimo, kako je Nova ekonomija pisala, Srbija je do sada potpisala ugovore vredne najmanje 5,6 milijardi dinara (47,7 miliona evra) koji se odnose na izgradnju fabrike vakcine i prateće infrastrukture.

Naime, izgradnjom fabrike rukovodi Ministarstvo odbrane, dok je za opremanje lokacije zadužen Beograd.

Od ove sume, Ministarstvo odbrane je do sada ugovorilo poslove izgradnje ukupne vrednosti 3,5 milijardi dinara (29,9 miliona evra). Ministarstvo je dva puta povećavalo cenu zbog dodatnih radova, a poslednji aneks sa izvođačima radova potpisan je u oktobru i tada su dogovoreni radovi za još 90,8 miliona dinara bez PDV-a.

Beograd je za opremanje lokacije do sada potpisao ugovore vredne 2,1 milijardi dinara (17,8 miliona evra).

Početak rada fabrike vakcina najavljivan za proleće

Početak rada fabrike u zemunskom naselju „Soko Salaš“ u kojoj bi trebalo da se proizvode kineske Sinofarm vakcine protiv COVID-19 najavljivan je za proleće 2022. godine.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je 2021. godine rekla da će proizvodnja vakcina u novoj fabrici imati dve faze. Prva, koja predstavlja pakovanje uvezene supstance je trebalo da počne u martu i aprilu 2022. godine, a plan je bio da se u fabrici mesečno proizvode oko tri miliona doza Sinofarm vakcine.

Međutim, fabrika ni krajem 2022. godine i dalje nije počela sa radom.

Firma za proizvodnju vakcina

Vlada Srbije je u decembru 2021. godine, zajedno sa kompanijom Hayat Biotech, osnovala novu firmu, Life Biotech.

Srbija je vlasnik 33 odsto udela nove kompanije, a Hayat Biotech 67 odsto.

Kompanija Hayat Biotech, koja je većinski vlasnik firme koja će u Srbiji proizvoditi vakcine, nastala je kao zajedničko ulaganje kineskog Sinofarma i arapske kompanije Group 42 (G42), preneo je sajt Gulf Business.

Za razliku od polaganja kamena temeljca, zvaničnici se nisu oglašavali povodom osnivanja novog preduzeća.

Tek u februaru 2022. godine, jedan od direktora kompanije Life Biotech, Nikola Rudović je za Novu ekonomiju potvrdio da će ona baviti proizvodnjom „sinofarm“ vakcina u zemunskoj fabrici.

Virus novih troškova

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.