Srbija

01.02.2022. 11:25

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Međunarodni urbanistički konkurs za obnovu Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu

Gradska uprava za razvoj i investicije Kragujevca raspisala je međunarodni urbanistički konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju Vojno-tehničkog zavoda. Gradska uprava, kao naručilac, navela je da kroz konkursne aktivnosti treba da se s...

Foto: Wikimedia/Струјајое

Srbija

01.02.2022. 11:25

Gradska uprava za razvoj i investicije Kragujevca raspisala je međunarodni urbanistički konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju Vojno-tehničkog zavoda. 

Predmet konkursa je urbanistiško – arhitektonsko rešenje prostorno kulturno-istorijske celine Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu, sa idejnim arhitektonskim rešenjima objekata i parternih površina u njegovom jezgru (prostor „Кnežev arsenal“).

Gradska uprava, kao naručilac, navela je da kroz konkursne aktivnosti treba da se sagledaju potencijali prostora, u skladu sa kulturno-istorijskim kontekstom, značajem prostora, uz predviđanje njegovog budućeg razvoja. 

Konkursni obuhvat je oivičen regulacijom reka Lepenice, Ždraljice, Kosovskom ulicom, ulicom Stojana Protića u Kragujevcu,  a uključije i prostor postojeće komunalne zone i grupaciju stambenih objekata. 

Ovo je najstariji fabrički kompleks u ovom delu Evrope, začetak industrijalizacije i novog društvenog poretka, piše u  dokumenatciji, međutim, kompleks danas karakteriše „zamrlost, nebezbednost, nesovetljenost, nefunkcionalnost, ekološka ugroženost, heterogena vlasnička struktura“.

Rok za dostavljanje konkursnih radova je 21. mart. 

Raspisan arhitektonski konkurs za višespratnice na Slaviji
Raspisan konkurs za dizajn 16 stanica beogradskog metroa

Konkursom je predviđen nagradni fond,  četiri miliona dinara za prvu nagradu, dva miliona za drugu, milion dinara za treću nagardu. Fond za otkupe iznosiće milion dinara. 

Grad će, kako piše, kroz nagrađena rešenja utvrditi smernice za urbanu obnovu i regeneraciju kompleksa sa predlogom aktivnosti, i mera koje treba preduzeti. 

Cilj obnove je da se obezebedi ekonomski opravdan, socijalno prihvatljiv, i ekološko održiv razvoj prostora što će se postići vraćanjem njegovog izvornog idenititeta kao centra industrijalizacije i modernizacije Srbije.

Obnova podrazumeva osmišljavanje savremenih koncepata korišćenja objekata i prostora industrijskog nasleđa kroz njihovu prenamenu i ponovno korišćenje (kreativne industrije ili industrije 4.0). 

Odlukom Vlade je 2014. godine Vojno-tehički zavod u Kragujevcu utvrđen za prostorno kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Grad Kragujevac je 2006. godine otkupio deo prostora i građevina nekadašnjeg VTZ-a.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.