Vesti iz zemlje

25.11.2021. 13:11

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo finansija: Srbija na kamatama uštedela još 26 miliona evra

Foto: Ministarstvo finansija

Obaveze iz zajma koji uzet od Fonda za razvoj Abu Dabija 2016. godine i koji je ugovoren u dirhamima (valutom Ujedinjenih Emirata), sa plaćanjem u američkim dolarima, Srbija je konvertovala u evre, saopštilo je Ministarstvo finansija. Ocenjuje se da je Srbija na taj način na kamatama uštedela 26 miliona evra.

„Dug i obaveze po osnovu tog zajma na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,25% godišnje, u svop tranakciji realizovanoj sa dve banke Deutche Bank i BNP Paribas, zamenjene su u evre po godišnjoj kamatnoj stopi od 0,96%“, navedeno je u saopštenju.

Svopovi su inače ugovori za razmenu tokova novca različitog porekla. Kako se dodaje to je dovelo do uštede troškova za kamate do dospeća duga od oko 26 miliona evra, odnosno za tri milijarde dinara.

Ministarstvo napominje da je Srbija od decembra 2020, u skladu sa međunarodnim standardima ISDA uspešno realizovala četiri transakcije i konvertovala obaveze inicijalno ugovorene u američkim dolarima, kineskim juanima i dirhamima u evre.

Prva svop transakcija realizovana je u decembru 2020. i obaveze po osnovu evroobveznice, emitovane u američkim dolarima, konvertovane su u evre pri čemu će, kako je navedeno, biti ostvarena ušteda od oko 11,6 milijardi dinara.

Zašto su nestali podaci sa sajta Ministarstva finansija?
Nova spoljna rasveta na Ministarstvu finansija koštaće 26 miliona

Tokom februara 2021. realizovana je druga svop transakcija, kojom je obaveza po osnovu Sporazuma o reprogramu duga između države Srbije i Кuwait Investment Authority konvertovana iz američkih dolara u evre.

Obaveze po osnovu tog reprogramiranog zajma, ugovorene u dolarima po kamatnoj stopi od 1,5% Srbija će isplaćivati u evrima po kamatnoj stopi od 0,393%, čime će se ostvariti ušteda u iznosu od oko dve milijarde dinara.

U aprilu 2021. godine zaključena je nova svop transakcija kojom je kredit kod Export – Import Bank of China za Projekat izgradnje obilaznice oko Beograda koji je 2018. godine inicijalno ugovoren u kineskim juanima konvertovan u evre sa negativnom kamatnom stopom.

Taj zajam, na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,5% godišnje u kineskim juanima, konvertovan je u evre po fiksnoj negativnoj kamatnoj stopi od minus 0,07% što rezultira uštedom na kamatama od oko 4,2 milijarde dinara.

Кako je ugovorena negativna kamatna stopa, Srbija neće imati nikakve troškove po osnovu kamata u prvih pet godina svop aranžmana, koji važi do 2030. godine, već će ostvarivati dodatna primanja od banaka sa kojima je transakcija zaključena.

Počeo prelazak na novi model fiskalizacije
Privrednici traže od Skupštine da smeni ministra finansija

Napominje se da je, zahvaljujući aktivnom upravljanju javnim dugom učešće duga u američkim dolarima u ukupnom javnom dugu smanjeno sa 33,9 odsto, koliko je iznosilo na kraju 2016. godine, na 10,5 odsto na kraju septembra 2021. godine.

To je doprinelo smanjenju i rizika i troškova koji nastaju usled znatno veće fluktuacije kursa američkog dolara prema dinaru koji je samo od 1. septembra do 24. novembra 2021. godine porastao sa 99,63 na 104,5 dinara za dolar.

Ističe se i da su značajno smanjeni troškovi kamata po osnovu obaveza koje su već ugovorene, o čemu govori i smanjenje da je prosečno ponderisane kamatne stope sa 5,7 odsto u 2014. na 2,55 odsto ove godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.