Vesti iz zemlje

28.12.2022. 16:18

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Ministarstvo ne odgovara na zahtev računovođa o hitnim izmenama Zakona

Foto: Nova ekonomija

Računovodstvena komora Srbije još nije dobila odgovor od Ministarstva finansija na zahtev za hitnu izmenu Zakona o računovodstvu, koju računovođe traže zbog „velike pravne nesigurnosti u dostavljanju finansijskih izveštaja“ za 2022. godinu.

U Računovodstvenoj komori Srbije najvljuju da će računovođe povodom toga organizovati konferenciju za štampu ili protest ispred Ministartsva finansija.

Molbu za hitnu izmenu Zakona podržavaju profesionalna i poslovna udruženja: Unija poslodavaca Rume, Računovodstvena komora Srbije, Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, Opšte udruženje preduzetnika Ruma, Opšte udruženje preduzetnika Kikinda i Opšte udruženje preduzetnika Bačka Palanka.

Prema njihovom objašnjenju, kako je Nova ekonomija pisala, problem je što je do sada od Komore ovlašćenih revizora, rešenje za upis u Registar APR dobilo samo oko 20 odsto registrovanih računovođa, dok ostalih 80 odsto (više od 5.000) nisu obezbedili te uslove odnosno nisu stekli profesionalno zvanje u skladu sa Zakonom.

Računovođe zato zahtevaju od Ministarstva finansija hitnu izmenu Zakona o računovodstvu, zbog velike pravne nesigurnosti u dostavljanju finansijskih izveštaja za 2022. godinu.

Zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa nije upisan u registar APR jer ne može dostaviti potpun finansijski izveštaj.

Ako se ne izmeni Zakon o računovodstvu posledica može biti povećanje sivog tržišta, ocenjuje Računovodstvena komora Srbije.

RAČUNOVOĐE: E-FAKTURE NE FUNKCIONIŠU VEĆ ČETIRI MESECA

Prema trenutno važećem propisu, Zakonu o računovodstvu (ako osane na snazi) posledice mogu biti da zakonski zastupnici preuzimaju kompletnu odgovornost za finansijske izveštaje ako računovođa nije upisan u registar APR.

Isto tako, ako računovođa dostavi finansijski izveštaj u APR, kako novode, a nisu ispunjeni uslovi u članu 18 Zakona o računovodstvu i nije upisan u Regsitar pružalaca računovodstvenih usluga, uvodi zakonske zastupnike u privredni prestup. Kazna je propisana za fimu do tri miliona dinara.

Bez izmena Zakona o računovodstvu, preti razvoj sivog tržišta

Ako se ne izmeni Zakon o računovodstvu razviće se sivo tržište, jer se neće izdavati fakture za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja za 2022. godinu kod računovođa koji će na skriven način dostavljati finansijske izveštaje kao da ih dostavlja zakonski zastupnik koji nije za to stručno osposobljen, poručuju računovođe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.