Srbija

28.11.2022. 15:30

Autor: Katarina Baletić

Najmanje milion evra obezbeđeno za kandidaturu Srbije za EXPO 2027

Pripreme za kandidaturu Srbije za organizovanje EXPO 2027 Belgrade FOTO: Vlada Srbije - TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Srbija

28.11.2022. 15:30

Još 38,6 miliona dinara (oko 328.000 evra) obezbeđeno je za kandidaturu Srbije za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027 iz tekuće budžetske rezerve, vidi se iz rešenja Vlade. Tako je za ove namene do sada predviđeno da se potroši više od milion evra.

Novac za je iz tekuće budžetske rezerve prenet u razdeo Ministarstva finasija i to u deo koji se odnosi na plaćenje usluga po ugovoru.

Računajući poslednje budžetsko davanje, Srbija je u toku 2022. godine obezbedila više od milion evra za pripremu kandidature.

Beogradskom sajmu je u aprilu ove godine dodeljeno 56,5 miliona evra (480 hiljada evra), a u februaru 23,6 miliona dinara (200 hiljada evra).

Novac je u februaru dat Beogradskom sajmu za angažovanje konsultantske firme radi sačinjavanja detaljnog dosijea kandidature Srbije.

Srbija je danas u Parizu imala drugu polučasovnu prezentaciju kandidaturu za organizaciju EXPO 2027.

„Srbija je već godinu dana u trci sa četiri grada pored Beograda. To su Malaga u Španiji, jedan mali grad u Patagoniji u Argentini, Puket na Tajlandu i Minesota u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je urbanista Beograda Marko Stojčić za Tanjug.

On je dodao da je Beograd u svim dosadašnjim proverama aplikacije, koji su podrazumevali i dve prezentacije i posetu istražne misije u Beogradu, dobio pozitivne ocene.

„Mi duboko verujemo da smo grad koji može da dobije kandidaturu. To je jako velika stvar, kako za Grad Beograd, tako za Srbiju, kao i za čitav region, najveći događaj koji mi kao država možemo da organizujemo. Po nekim brojakama, blizu je i Evropskog i Svetskog prventstva u fudbalu“, kazao je Stojčić.

EXPO 2027 pored nacionalnog stadiona

On je dodao da bi se izložba EXPO 2027 organizovala na lokaciji koja bi bila južno od nacionalnog stadiona u Surčinu, kao i da bi taj kompleks trebalo da ima višenamensku funkciju.

„Južno od Nacionalnog stadiona će se nalaziti pojedinačni paviljni svake od zemalja učesnica. Mi očekujemo da bi moglo biti preko sto zemalja učesnica na tom događaju“, rekao je gradski urbanista.

Kako je Nova ekonomija već pisala, Prostorni plan za Nacionalni stadion dopunjen je kako bi u njegovoj blizini mogao da se gradi i kompleks „EXPO 2027“ ukupne planirane površine 113 hektara.

Radna grupa za kandidaturu

Vlada je formirala i Radnu grupu za vođenje postupka kandidature grada Beograda za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO Belgrade 2027.
Predsednik radne grupe je ministar finansija Siniša Mali, a njegov zamenik ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U radnu grupu imenovani su, između ostalog, ministarka kulture Maja Gojković, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, gradski urbanista grada Beograda Marko Stojčić, direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Kandidatura Srbije za EXPO 2027: Budžetske rezerve i radna grupa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.