Vesti iz zemlje

07.06.2023. 10:47

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS: Manje izdatih i keš i investicionih kredita

kartice i novac Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Kreditna aktivnost banaka nastavila je da usporava u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine, pa su krediti privredi privredi (isključujući efekat promene deviznog kursa) smanjeni za 12,5 milijardi dinara (ili za 0,8 odsto), objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Krediti stanovništvu su istovremeno opali za 0,1 odsto, odnosno za 800 miliona dinara. 

Razlog za taj pad je manje podizanje keš kredita, dok su stambeni krediti nastavili da rastu, piše u izveštaju Trendovi u kreditnoj aktivnosti za prvo tromesečje ove godine NBS.

Učešće stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništva je sada na 40,4 odsto, pri čemu su gotovinski krediti i dalje najzastupljenija kategorija (sa učešćem od 43,7 odsto u martu), pokazuju podaci NBS.

Kod privrede, oko polovine smanjenja pozajmica odnosi se na investicione kredite, za kojima slede nekategorisani krediti, krediti za likvidnost i obrtna sredstva, na čije smanjenje je uticalo i dospeće kredita iz garantne šeme.

NARODNA BANKA SRBIJE NIJE POVEĆALA REFERENTNU KAMATNU STOPU

U Izveštaju NBS navodi se da je kreditna aktivnost banaka u prvom tromesečju ove godine nastavila da usporava pod uticajem visoke baze iz prethodne godine, dospeća kredita iz garantnih šema i viših kamatnih stopa u uslovima restriktivnih monetarnih politika srpske i evropske centralne banke.

Posmatrano po delatnostima, smanjeno je zaduženje preduzeća iz prerađivačke industrije, poljoprivrede, saobraćaja i poslovanja nekretninama, dok je poraslo zaduženje preduzeća iz energetike i trgovine, pokazuju podaci NBS.

Podsećamo, Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije 2020. godine.

Krediti iz garantne šeme namenjeni su mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji i namenjeni su za likvidnost i obrtna sredstva.

Dospeće kredita iz garantne šeme, čiji će efekti, prema proceni centralne banke, biti najizraženiji tokom prvog polugodišta ove godine, odrazilo se na pad kredita mikropreduzećima i malim preduzećima, kojima je odobreno najviše tih kredita (oko 72 odsto), dok je zaduživanje srednjih i velikih preduzeća povećano.

NBS predložila olakšice za građane, produžen rok otplate kredita

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.