Vesti iz zemlje

03.11.2022. 09:25

Kolubarske.rs

Autor: Nova ekonomija

Nije poznato kada će proraditi Regionalna deponija kod Valjeva

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Smeće pored puta

Prvi radovi na izgradnji Regionalne deponije komunalnog otpada Kalenić počeće sredinom 2023. godine, odlučila je Skupština Grada Valjeva. Ipak, i dalje nema konkretnih informacija o tome kada će nova deponija za tretman otpada početi da radi.

Reč je o savremenoj deponiji čija se izgradnja planira već deset godina, preneo je portal Kolubarske.rs. Tada je vrednost projekta bila 31,5 miliona evra.

„Paralelno će se raditi i sanacija postojećih lokalnih deponija i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima i posudama, kao i izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica“, izjavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“ Ub.

Skupština Grada Valjeva usvojila je izveštaj o realizaciji programa poslovanja preduzeća Eko-Tamnave za 2021. godinu. To preduzeće je nadležno za novu regionalnu deponiju u Kolubarskom okrugu.

Petrović je još rekao da su sredstva za izgradnju Regionalne deponije Kalenić i za sanaciju lokalnih deponija obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Regionalna sanitarne deponije postoje u Subotici, Užicu, Pirotu, Lapovu, Kikindi, Jagodini, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, dok Vranje i Gornji Milanovac imaju sanitarne deponije koje su lokalnog karaktera.

On kaže da se proces realizacije projekta odužio isključivo zbog procedura Evropske banke za obnovu i razvoj, a ne krivicom Eko-Tamnave i države.

Odbornici Skupštine grada su direktoru Petroviću tražili da im odgovori na pitanje kada će deponija početi sa radom, a on im kako se navodi to nije konkretno odgovorio.

Odbornik Lokalnog fronta Va Željko Trifunović je rekao da je direktoru Petroviću isto pitanje postavio pre godinu dana te da je dobio uveravanja da će Eko-Tamnava 2023. godine početi da prima otpad.

„Interesuje me da li ostajete pri Vašoj izjavi od prošle godine, ako ne, molim da kažete kada će Regionalna deponija Kalenić konačno moći da prima otpad iz Valjeva,

On je podsetio i da deponija u Valjevu, „privremeno“ radi više od tri decenije.

Direktor Eko-Tamnave, objasnio je da je projekat Regionalne deponije Kalenić složen i kompleksan posao, kao i da moraju da se ispoštuju procedure Evropske banke za obnovu i razvoj.

Samo petina otpada u Srbiji završi na sanitarnim deponijama

„DRŽAVA NIJE FINANSIRALA SANACIJU LOKALNIH DEPONIJA“

Petrović kaže i da projekat od 2012. nije preporojektovan niti doprojektovan.

„To nije kotrljanje kamena, nego smo radili vrlo ozbiljno i marljivo. Država nije htela da finansira sanaciju lokalnih deponija, mi smo u par navrata slali dopise i na kraju je i to prihvaćeno.“

On kaže i kako se očekuje raspisivanje tendera, što nije mala stvar jer je reč o 24 međunarodna tendera.

„Za to su potrebne procedure i vreme, treba da se prevede dokumentacija koja ima 12.000 strana, to ne može da se uradi za pet dana. Međunarodni tenderi zahtevaju prevod na engleski jezik, trebalo je i to uraditi i sve ostale druge stvari koje to prate“, naveo je direktor Eko-Tamnave.

Kako se podseća, Petrović je već govorio o rokovima za početak izgradnje deponije, u avgustu 2021. godine.

Tada je rekao kako bi uskoro trebalo da bude pripremljena tenderska dokumentacija, a do kraja 2021. godine i da se potpiše ugovor sa izvođačem.

Kako se dodaje, tada je rekao i da će na proleće 2022. godine, kada vremenski uslovi to dozvole, početi radovi na izgradnji Regionalne deponije komunalnog otpada Kalenić.

Petrović je tada rekao i da od početka uvođenja izvođača u posao do stavljanja u funkciju buduće deponije treba od dve i po do tri godine, uz uslov da se paralelno, na adekvatan način, odvijaju pripreme u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat.

Regionalna deponija komunalnog otpada, u selu Kalenić kod Uba, predstavlja međuregionalni projekat, koji je zajednički za Kolubarski upravni okrug i delove Mačvanskog upravnog okruga, kao i područje grada Beograda, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Realizacija tog projekta, kako se podseća, počela je pre 12 godina.

Krajem decembra prošle godine u Beogradu je potisan ugovor o izgradnji Regionalne sanitarne deponije Kalenić između Evropske banke za obnovu i razvoj (EVRD), ministarstva ekologije i Eko-Tamnave.

Za izgradnju te deponije predviđeno je 31,5 miliona evra, od 75 miliona evra koliko iznosi projekat za izgradnju četiri regionalna centra u Srbiji.

Naš portal već je pisao i o regionalnim deponijama za odvajanje otpada  u Užicu i u Subotici.

Reciklaža tekstila: (Ne)dostižan biznis u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.