Vesti iz zemlje

24.08.2022. 12:52

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

NLB Komercijalna banka povukla sve akcije sa Beogradske berze

Foto: Pixabay

NLB Komercijalna banka donela je odluku o povlačenju svih svojih akcija sa tržišta Beogradske berze.

Na dan donošenja doluke, Banka je imala 18.476.386 običnih akcija sa pravom glasa i 373.510 preferencijalnih akcija. Sve akcije bile su pojedinačne nominalne vrednosti 1.000 dinara. 

Sve akcije bile su u vlasništvu Nove Ljubljanske banke iz Slovenije, navodi se u odluci koju je skupština NLB Komercijalne banke donela 22. avgusta ove godine.

Odlukom je i prestalo svojstvo javnog društva s obzurom na to da je ispunjen uslov iz Zakona o tržištu kapitala.

Atinska berza postala suvlasnik Beogradske berze

Skupština banke je krajem juna donela odluku o prinudnom otkupu akcija. Nova Ljubljanska banka je u tom trenutku posedovala 90 odsto osnovnog kapitala i preko 90 odsto akcija sa pravom glasa. Akcije od manjinskih valsnika otkupila je po ceni od 4.532 dinara.

Nenad Gujaničić, broker „Momentum sekjuritiza” je za Politiku rekao da je NLB dogovorio kupovinu državnog paketa akcija Komercijalne banke od 83 odsto, bilo već izvesno da će u nekom momentu pokušati da u potpunosti konsoliduje vlasništvo i napusti Beogradsku berzu.

„Ovdašnja regulativa je prilično velikodušna prema većinskim vlasnicima kojima omogućava da postanu sto procentni, to jest jedini vlasnici akcionarskog društva ukoliko preskoče prag od 90 odsto vlasništva. NLB je to nedavno uspeo, pa je prinudno otkupio akcije od manjinskih akcionara. Dakle, nije to praksa koja je retkost na našem tržištu. Štaviše, prilično je učestala jer zahvaljujući lošem investicionom ambijentu naša berza nikada nije uspela da se profiliše kao mesto gde je kompanijama u interesu da na njemu postoje“, objasnio je Gujaničić.

Komercijalna banka i NLB banka su se u maju 2022. godine spojile u treću najveću banku u Srbiji, članicu NLB Grupe.

Zahvaljujući spajanju, nova banka ima 4,8 milijardi evra vrednu zajedničku aktivu, oko 140.000 više klijenata, za približno 25 procenata veći kreditni portfolio, nov set kartica usklađenih sa standardima NLB Grupe, kao i više proizvoda i usluga, prenela je tada Beta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.