Vesti iz zemlje

02.07.2021. 08:25

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Novi milionski posao NBS-a za starog ponuđača

Ne može svako da dobije posao sortiranja dinara. ...

Foto: Wikimedia - NMedjedov

Narodna banka Srbije (NBS) nabavila je automatski sistem za sortiranje, pakovanje i uništaj novčanica za 134,2 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 161 million sa PDV-om (1,4 million evra). Jedna od firmi koja je posao dobila, Edeja engineering, u vlasništvu je kompanije Smart Investment Group, koja je zajedno sa povezanim firmama, već dobijala milionske poslove NBS.

Edeja engineering je posao dobila u okviru jedine zajedničkle ponude, zajedno sa firmama Master team, kao nosiocem ponude i Innotrade PP.

Edeja engineering je do decembra 2020. godine bila u vlasništvu Radoslava Jovanovića, Andreja Lončarevića i Dejana Đokovića, da bi zatim prešla u apsolutno vlasništvo firme Smart Investment Group.

Ova kompanija u toku 2020. godine na nabavkama NBS dobila je ukupno 8,16 miliona evra, izvestio je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

MINISTARSTVO GODINAMA NAJVIŠE NOVCA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE DAJE KLETU

Vlasnica firme je Maja Jakovljević. Ona je izvesno i direktorka druge firme, Soft 4 Smart, koja je od NBS u toku 2020. godine dobila još 10,25 miliona evra u okviru dva tendera

Naime, vlasnik Soft 4 Smart Stevan Obradović je u razgovoru sa Topličkim centrom istakao da za više informacija treba da pozovu Jakovljević, koja je direktorka kompanije.

NBS nije dozvolila uvid u prostoriji niti produžavanje roka

Tender za sistem za obradu novčanica je raspisan 13. maja, a objavljen dan kasnije. Rok za dostavljanje ponuda bio je 31. maja na šta su se ostali potencijalni ponuđači žalili, što se može videti iz poslatih pitanja objavljenih na Portalu javnih nabavki.

“Takođe, molimo vas da ponovo razmotrite mogućnost produženja roka za podnošenje ponuda iza 31.05.2021. kako bismo mogli kvalitetno da prevedemo konkursnu dokumentaciju i adekvatno pripremimo našu ponudu. Rok od 15 od dana objavljivanja isključivo pogoduje domaćim firmama”, jedno je od poslatih pitanja.

NBS je odbila da produži rok, ističući da “nisu u mogućnosti” i da je “rok u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”.

ŠTA NAM SVE DONOSI ZAKON O DIGITALNOJ IMOVINI?

Iako se NBS naročito žurilo da završi nabavku što pre, ugovor je dodelila tek mesec dana nakon isteka roka za podnošenje ponuda – 30. juna.

Druga firma koja je želela da pošalje ponudu zatražila je mogućnost da vidi prostor gde bi se montirao automatski sistem za obradu novčanica.

„Kako bismo bili u mogućnosti da projektujemo adekvatno rešenje u skladu sa prostorom koji je namenjen za postavljanje sistema i dostavimo kvalitetnu ponudu, molimo Vas da nam omogućite uvid u lokaciju isporuke dobara,“ piše u zahtevu.

I ovaj zahtev je odbijen jer “nije predviđen konkursnom dokumentacijom“.

Ponuđačima nejasna dokumentacija, NBS ne želi da odgovori

Pristiglo je još preko 20 zahteva za pojašnjanja konkursne dokumentacije na koje je NBS odbila da odgovori jer je, kako kažu, istekao rok za podnošnje pitanja.

“Rok za traženje dodatnih informacija ili pojašnjenja u vezi sa dokumentacijom o nabavci je osam dana pre isteka roka određenog za podnošenje ponuda”, piše u odgovoru NBS.

S obzirom da na to da je nabavka raspisana 13, a objavljena 14, a da je rok bio 31. jun, to znači da su ponuđači imali manje od deset dana da prouče konkursnu dokumentaciju, eventualno je prevedu ukoliko je u pitanju strana firma i podnesu zahteve za pojašnjenja, a u suprotnom bi NBS odbila da im na njih odgovori.

FABRIKA VAKCINA U ZEMUN POLJU, GRADE SE I PRISTUPNE SAOBRAĆAJNICE

Jedan od zainteresovanih ponuđača je i tražio da mu se objasni “novi koncept” koji NBS želi da uspostavi, kako bi mogli da im ponude proizvod koji će odgovarati zahtevima.

Oni ističu da NBS već od 2008. godine koristi potpuno automatizovane sisteme za sortiranje, povezivanje u pakete i buntove, kao i rezanje novčanica na najsitnije komadiće kako bi se postigla maksimalnu sigurnost.

“U trenutnom tenderu traži se povezivanje van mreže za uništaj novčanica ( off line schredding ) kao i oflajn drobilica. Možete li da objasnite razloge zbog čega je potrebno da se u trenutnom tenderu traži offline – vanmrežni uništaj novčanica kada već imate postavljen automatizovani sistem za online ( trenutni uništaj nepodobnih novčanica ) kao i već instaliranu kompletnu infrastrukturu za odvod i pakovanje uništenih novčanica, adekvatno usitnjenih, sa kapacitetom da opsluži dva automatizovana sistema za brojanje, sortiranje i unuštaj novčanica?“

Dobrašinović: Sve ukazuje na korupciju

Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava za Novu ekonomiju ističe da postoje tri bitne indikacije koje ukazuju da je nabavka krojena tako da je dobije tačno određeni ponuđač.

“Prvo to što su dali kratak rok. Osamnaest dana je suviše mali rok za jednu kompleksnu javnu nabavku. To nije ispod zakonske granice, ali je kratak. Druga stvar, nepostojanje uvida za ponuđače koji su imali nameru da izvrše uvid. jer iz toga što su tražili uvid, možemo da zaključimo da je ona skopčana sa prostorijama gde je potrebno instalirati određenu opremu”, ističe Dobrašinović.

To pokazuju loše uslove i loše namere i verovatno želju da stavi do znanje konkurenciji da ne bi bilo uputno da se pojavljuju, ocenjuje Dobrašinović.

“Treća stvar, ako se tu opet pojavljuje, sada ćerka firme, jedne od onih firmi koje su već dobijale poslove sa NBS na tenderima sa samo jednim ponuđačem, gde nije bilo nikakve konkurencije.”

On podseća i na poslove Smart Investment Group i Soft 4 Smart iz 2020. godine.

“Firme osnovane juče, dobijaju poslove od 10 miliona evra. sutra već imaju ćerke firme, a imaju samo jednog ili dvoje zaposlenih. To sve dovoljno dobro ukazuje da je i ovaj posao unapred dat nekome ko treba da ga dobije i da je ta cela procedura samo “pro forme” i zato što je na nju zakon obavezuje, kao i da je to još jedna nabavka koja je skopčana sa korupcijom.”

NBS OBJAVILA LISTU SISTEMSKI ZNAČAJNIH BANAKA U 2021. GODINI

NBS: Sve je u skladu sa Zakonom

Iz Narodne banke Srbije za Novu ekonomiju kažu da je rok za podnošenje ponuda određen u skladu sa Zakonom i javnim nabavkama.

“Pri određivanju roka za podnošenje ponuda, u obzir su uzeti i kompleksnost zahteva iz konkursne dokumentacije, kao i činjenica da se ponude mogu podneti elektronskim putem,” piše u odgovoru.

U skladu sa Zakonom je i rok za traženje dodatnih informacija ili pojašnjenja, a pošto su zahtevi primljeni nakon isteka ovog roka, ocenjeni su kao neblagovremenii, zbog čega nisu uzeti u razmatranje, objašnjavaju iz NBS.

Dodaju i da zahtev za obilazak prostora nije usvojen jer navedeni prostor predstavlja restriktivni – štićeni prostor Narodne banke Srbije u kojem je kretanje potpuno ograničeno.

“Imajući u vidu napred navedeno Narodna banka Srbije je u sprovođenju konkretnog postupka javne nabavke postupila u svemu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te je samim tim omogućena i konkurencija”, zaključuju iz NBS.

Ipak, jedno od osnovnih načela, koje propisuje i Zakon o javnim nabavkama, jeste obezbeđivanje konkurencije.

A jedan od glavnih pokazatelja je i to da li je na tender pristigla samo jedna ponuda.

Srbija u ovom pogledu stoji znatno lošije od zemalja Evropeske unije, kao i od zemalja iz regiona. U toku 2018. godine u Srbiji je u 55 odsto slučajeva pristigla samo jedna ponuda, dok je to bio slučaj u 34 odsto tendera u Rumuniji, 32 odsto u Bugarskog i 25 odsto u Hrvatskoj, navodi se u izveštaju Ponuđača Srbije, a prenosti European Western Balkans.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.