Srbija

31.05.2021. 12:09

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Novom vlasniku Kuršumlijske Banje bliskom SNS-u 2,5 miliona evra subvencija

Za kupovinu i rekonstrukciju Banjskog kompleksa “Žubor” u Kuršumlijskoj Banji firma AD Planinka dobila je 2,5 miliona evra državne pomoći, pokazuje Ugovor o dodeli sredstava. Subvecija je tako premašila cenu po kojoj je K...

Wikmedia/Ant83

Srbija

31.05.2021. 12:09

Za kupovinu i rekonstrukciju Banjskog kompleksa „Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji firma AD Planinka dobila je 2,5 miliona evra državne pomoći, pokazuje Ugovor o dodeli sredstava. Subvencija je tako premašila cenu po kojoj je Kuršumlijska Banja prodata AD Planinci. Generalni direktor preduzeća Radovan Raičević je odbornik Srpske napredne stranke u Kuršumliji.

Planinka je u januaru 2020. godine kupila hotel „Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji koji zauzima oko 16.000 kvadrata sa pratećim objektima, i 95,9 hiljada kvadrata zemljišta, za nešto više od 1,4 miliona evra.

Nešto više od četiri meseca pre zvanične kupovine, u septembru 2019. godine, Planinka je od Razvojne agencije Srbije tražila novčanu pomoć za kupovinu i rekonstrukciju banjskog kompleksa u Kuršumlijskoj Banji.

U martu tekuće godine, Ministarstvo privrede je u saglasnosti sa Zaključkom Vlade AD Planinci odobrila 2,5 miliona evra podsticaja koji bi trebalo da bude isplaćen u dve tranše u toku 2021. i 2022. godine.

PRODATE MATARUŠKA I BOGUTOVAČKA BANJA ZA 1,84 MILIONA EVRA

Od momenta prijave do kraja 2021. godine Planinka je u obavezi da zaposli najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme i da u istom roku uloži 12,4 miliona evra.

AD Planinka poseduje i hotel „Radan“ u Prolom Banji i hotele „Kopaonik“, „Jelek“ i „Bela jela“ u Lukovskoj Banji, a osnivači su i „Specijalne bolnice za rehabilitaciju Prolom Banja“, piše u ugovoru o dodeli državne pomoći.

Planinka takođe puni flaširanu Prolom vodu, a preduzeću je 1995. na staranje dat i park Spomenik prirode Đavolja Varoš, piše na sajtu preduzeća.

U septembru 2019. godine Planinka je dobila 1,6 miliona evra subvencija za izgradnju hotela „Bela jela“ u Lukovskoj Banji.

Subvencija je dodeljena nakon što je završena prodaja Kuršumlijske banje, ali pre nego što je ugovor i overen.

Savet za borbu protiv korupcije je zbog toga izrazio sumnju da u čitavom procesu ima nezakonitih radnji i korupcije i ocenio da je Kuršumlijska Banja prodata Planinci po ceni koja je duplo niža od tržišne i one koju je procenjivala poreska uprava, prenele su Južne vesti.

Direktori iz redova SNS-a

Menadžment Planinke je usko povezan sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Generalni direktor Radovan Raičević je odbornik SNS-a u Skupštini opštine Kuršumlija, a od 2012. do 2014. je bio i narodni poslanik iste partije.

Mediji su u septembru 2019. izvestili da je Raičevića napao nepoznati muškarac koji je upao u njegovo dvorištu, a tada su ga, između ostalog, predstavljali i kao bivšeg predsednika Okružnog odbora Srpske napredne stranke.

AD Planinka nema većinskog vlasnika već se nalazi u vlasništvu firmi Prolomplast (20,3 odsto), Lukovodrvo (14,6 odsto), Pilatovica (4,4 odsto) i Bele Crkve (4,3 odsto), dok se ostale akcije nalaze u rukama malih akcionara.

MILENIJUM RESORT GRADI I HOTEL U VRANJSKOJ BANJI

Sva četiri preduzeća nalaze se u vlasništvu fizičkih lica koji su akcionari Planinke.

Prolomplast je privredno društvo osnovano 2007. godine, a direktor je Miomir Milić, zastupnik Košarkaškog kluba Kuršumlija.

Direktor Lukovodrva je Zlatko Veljović koji je i član opštinskog veća Kuršumlija od 2012. godine, pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Prošle godine je na ovo mesto reizabran na predlog naprednjaka, objavile su Južne vesti. Veljović je akcionar Planinke, Lukovodrva i Bele Crkve.

Direktor Pilatovice, preduzeća iz Kuršumlije je Milovan Vuković, odbornik SNS-a u Skupštini opštine Kuršumlije.

SVE VEĆI BROJ KAFANA „NA DOBOŠU“

Sajt „Priče sa dušom“ je 2017. godine objavio priču o ljudima koji vode AD Planinku gde se navodi da je reč o „jednom od poslednjih preduzeća u Srbiji koje je u rukama radnika, odnosno koje nema većinskog vlasnika“.

Više od dve trećine zaposlenih su porodično povezani, to su muž i žena u prvom redu, a kako je vreme odmicalo počela su i deca da se zapošljavaju“, piše u tekstu.

Iz AD Planinke Novoj ekonomiji do objavljivanja teksta nije odgovoreno kako će izgledati rekontrukcija Kuršumlijske Banje niti koliko je radnika do sada zaposleno.

Katarina Baletić

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.