Vesti iz zemlje

29.01.2024. 12:08

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Odobrena nova pomoć hladnjačarima za isplatu maline i višnje

Foto: Nova ekonomija/Ivana Pavlović

Hladnjačari koji skladište malinu i višnju roda 2022. godine imaće na raspolaganju 18 miliona dinara tokom 2024. godine, u vidu finansijske podrške za kredite kojim isplaćuju proizvođače tog voća, odlučila je Vlada Srbije.

Na sednici Vlade Srbije, kako je saopšteno, usvojena je dopuna Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške pravnim licima i preduzetnicima koji skladište malinu i višnju.

Uredba je usvojena u julu prošle godine i predviđala je kreditnu podršku skladištarima ukupne vrednosti, po deset miliona dinara iz budžeta za 2023. godinu.

Vlada Srbije je, inače, već menjala ovu Uredbu kada je u septembru prošle godine ukupan iznos podrške skoro je dupliran, sa deset miliona na nešto manje od 20 miliona dinara.

Usvajanjem najnovije uredbe potvrđene su i tvrdnje malinara i malih hladnjačara da još nije isplaćen rod maline 2022. godine, zbog poremećaja na tržištu.

Berba maline 2022. bila je specifična po rekordnoj ceni maline po kilogramu koje se kretala od 500 do preko 600 dinara, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Cena je kasnije pala, a problemi su se proširili na 2023. godinu, gde deo roda takođe nije isplaćen.

Mali hladnjačari su prošle godine dogovorili kreditne subvencije za isplatu malinara u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara.

Kreditna podrška u vidu kredita radi izmirenja obaveza prema proizvođačima maline i višnje roda 2022. godine ostvaruje se kroz subvencionisanje dela kamate na kredit u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije NBS).

Referentna kamatna stopa NBS trenutno iznosi 6,5 odsto.

Uslovi za odobravanje kredita predviđaju da je maksimalni iznos kredita dobijen kao zbir proizvoda količine maline na zalihama za rod 2022. godine na dan podnošenja zahteva za kredit i cene u iznosu od 300 dinara po kilogramu, za maksimalno do 100 tona maline.

U vezi sa rodom višnje, iznos kredita računa sa za cenu od 60 miliona dinara po kilogramu za maksimalno do 250 tona višnje na zalihama.

Rok otplate subvencionisanih kredita je do 24 meseca od dana puštanja kredita u tečaj, uključujući i grejs period u trajanju do šest meseci a nominalna kamatna stopa na godišnjem nivou ne može biti veća od referentne kamatne stope NBS uvećane za 2,5 procentna poena.

Kreditna podrška po svakom pojedinačnom kreditu za subvencionisanje kamatne stope, inače, mora da odgovara visini referentne kamatne stope NBS, dok se korisnik kredita obavezuje da Banci plati kamatu od 2,5 procentna poena na iznos odobrenog kredita, stoji u Uredbi.

Mali hladnjačari i malinari organizuju novo okupljanje u Arilju, pozvana i ministarka

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.