Vesti iz zemlje

27.09.2019. 15:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Podeljena mišljenja o prelasku sa paušalnog na standardni porez

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana, iako još uvek nisu zvanično predložene, izazivaju podele zbog plana po kom bi se preduzetnicima naplaćivao standardni porez umesto paušalnog.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov smatra da „ni u jednom uređenom društvu ne dozvoljavate visokoobratovanim profesijama paušalni porez“, navodeći da je to 1990-ih dozvoljeno advokatima i pojedinim drugim profesijama „iz čisto političkih razloga“.

„I onda posle advokata tu se pojave konsultanti, i ono što je postalo jako vidno i problematično, taj poreski kancer je zahvatio i IT sektor“, rekao je Altiparmakov na forumu Nove ekonomije „Poreska politika Srbije: da li pogoduje privredi i investicijama“, koji je održan u četvrtak.

Sa druge strane, direktor preduzeća Mona Tomislav Momirović kaže da su niski porezi doveli do „neviđenog razvoja IT industrije“.

„Ja se iskreno nadam da Vlada neće radikalno udariti i pokušati da poreski zahvati taj novac“, rekao je on.

Izmene zakona, koje još uvek nisu formalno predstavljene, predviđaju takozvani „test samostalnosti preduzetnika“, putem kog će se ocenjivati da li je paušalac koji obavlja posao za pojedinačnu kompaniju zapravo zaposleni ili podizvođač.

Preduzetnicima kojima se naknadno dokaže da su „pali“ na testu biće naplaćen standardni, a ne paušalni porez. Iako je IT zajednica najglasniji protivnik ove ideje, izmene bi se odnosile na sve preduzetnike.

Altiparmakov smatra da je predlog „nužno zlo“ i da je „interesantno da će i dalje biti dozvoljeno advokatima da budu paušalci“.

„Ako vi imate mogućnost da umesto poreza i doprinosa od ovih 62 procenta plaćate možda desetak, logično da ćete da je iskoristite, naročito u takvim propulzivnim granama kao što je IT sektor“, rekao je on.

Momirović, sa druge strane, napominje da se ne radi ni o kakvoj zloupotrebi i da bi podizanje poreza smanjilo „atraktivnost te industrijske grane koja neviđeno raste proteklih godina“.

PROČITAJTE JOŠ:

Smanjenje poreza na plate dobro, ali investicije ne zavise samo od poreza

Preduzetnici da dokažu da su nezavisni, Poreska nasumično kontroliše

Izmene poreskih zakona odnose se na sve preduzetnike, ne samo na IT

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.