Srbija

20.06.2024. 11:48

Autor: Katarina Pantelić

Poslodavcima kazne do dva miliona dinara ukoliko ne zaštite radnike od vrućina

Građevinski radnik u odelu Građevinski radnik, ilustracija, foto: Wikimedia - Guilherme Cunha

Radnici neće uživati nikakvu pravnu zaštitu, upozorava stručnjak

Srbija

20.06.2024. 11:48

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apelovalo je na poslodavce da za vreme trajanja visokih spoljnih temepratura, onih iznad 36 stepeni Celzijusa, organizuju rad tako da se izbegava obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju.

Ministarstvo je podsetilo da se to obavlja u skladu sa preporukom koju je Vlada donela još 2007. godine.

Preporuka se posebno odnosi na period od 11 do 16 časova i na rad u komunalnoj delatnosti, građevinarstvu i poljoprivredi.

„Poslodavci su dužni da obezbede zaposlenima rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. Poslodavac je dužan da Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj sredini uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama i da radna mesta na otvorenom prostoru tako uredi da zaposleni koji rade na tim radnim mestima budu zaštićeni od nepovoljnih vremenskih prilika i imaju obezbeđenu prvu pomoć“, navelo je Ministarstvo.

Podsetili su da su poslodavci dužni da sprovode propise u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a da kontrolu njihovog sprovođenja vrši Inspektorat za rad.

„Prilikom inspekcijskog nadzora, vezano za rad zaposlenih na otvorenom pri visokim temperaturama, inspektori rada, pored ostalog kontrolišu da li je poslodavac Aktom o proceni rizika na radnom mestu u radnoj okolini uzeo u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama“, naveli su iz Ministarstva.

Takođe, prilikom inspekcijskog nadzora kontorliše se i da li je poslodavac obezbedio odgovarajući broj obučenih zaposlenih za pružanje prve pomoći, da li je obezbedio dovoljnu količinu vode za piće za zaposlene, kao i prostor za odmor, odnosno zaštitu zaposlenih od sunca.

Ukoliko poslodavac ne obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, zakonom je propisana novčana kazna za poslodavca od 1,5 miliona dinara do dva miliona dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara, dok je za za preduzetnika propisana novčana kazna od 400.000 do 500.000 dinara.

Zaposleni mogu da prijave inspekciji rada poslodavca koji nije preduzeo mere za njihov bezbedan i zdrav rad na otvorenom za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, a ova prijava može biti i anonimna.

Kontakt odeljenja, odseka i grupe inspekcije rada nalaze se na sajtu Ministarstva za rad.

Položaj radnika u auto-industriji u Srbiji: Kazne zbog bolovanja, pretnje i zlostavljanje na poslu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.