Vesti iz zemlje

08.06.2023. 16:26

Autor: Katarina Baletić

Proizvođači ambalaža traže nove propise o recikliranju

Alijansa za cirkularna pakovanja Foto: Alijansa za cirkularna pakovanja

Treba uvesti depozitni sistem, koji podrazumeva da građani dobijaju novac nazad za povrat iskorišćene amabalaže, rečeno je na predstavljanju novoosnovane Alijanse za cirklurana pakovanja koja okuplja kompanije koje se bave proizvodnjom ambalažnih pakovanja. Naznačeno je i da je povećanje stope reciklaže jedini način da ambalaža proizvedena u Srbiji ostane konkurentna.

Uvođenje depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada u okviru kojeg bi građani za svaku vraćenu flašu, limenku ili višeslojnu kartonsku ambalažu dobili natrag na primer 5 dinara, pomoglo bi da se prikupi oko 90 odsto ove vrste otpada i udvostruči trenutna stopa reciklaže.

Cilj formiranja Alijanse je da kompanije podele najbolje prakse kada je u pitanju cirkularno upravljanje otpadom, što bi trebalo da utiče i na donošenje novih regulativa u Srbiji.

„Nova zakonska rešenja treba da doprinesu stvarnom smanjenju otpada, povećanju cirkularnosti, kao i povećanju stope reciklaže kada je reč o ambalažnim pakovanjima“, rekao je Nenad Đurđević, predsednik Alijanse regionalni direktor prodaje JI Evropa i Turska Ball Packaging.

On dodaje da nova zakonska rešenja ne smeju biti samo mrtvo slovo na papiru ili lista želja koju nije moguće sprovesti u delo.

„Upravo iz tog razloga Alijansa želi sa nadležnima, pre svega Ministarstvom za zaštitu životne sredine, da podeli svoje znanje po ovom pitanju, bogato iskustvo kada je reč o reciklaži i cirkularnosti koje, kompanije koje čine Alijansu, imaju. Isto tako želimo da ukažemo na moguće rizike, ali i da ponudimo efikasna rešenja i mehanizme koji će omogućiti povećanje stope cirkularnosti i reciklaže“, rekao je Đurđević.

Povećanje stope cirkularnosti ambalaže od velikog je značaja za Srbiju, kako zbog ekoloških, tako i zbog ekonomskih razlogi.

To je jedini način da ambalažna pakovanja koja su proizvedena u Srbiji ostanu konkurentna na inostranim tržištima nakon usklađivanja sa novom zakonskom regulativom Evropske unije, navode iz Alijanse.

Najveći deo kompanija koje su osnovale Alijansu proizvode pakovanja od jednog materijala (staklo, aluminijum, kartonska i papirna ambalaža, višeslojna kartonska ambalaža, PET i ostala plastična ambalaža) i ukoliko nova rešenja budu nepovoljna za neki od navedenih materijala, kompletni proizvodni kapaciteti mogu biti ugroženi.

Alijansu čine kompanije Alpla, Srpska fabrika stakla, Greiner Packaging, Tetra Pak, Ball Packaging i Smurfit-Kappa.

Procena je da kompanije okupljene u Alijansi za cirkularna pakovanja pokrivaju 65 odsto celokupnog tržišta ambalažnih pakovanja, a njihov godišnji obrt je veći od 660 miliona evra.

Kako reciklirati građevinski otpad?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.