Vesti iz zemlje

29.03.2023. 11:21

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Računovođe zbog napada na APR traže odlaganje roka za predaju izveštaja

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Računovođe traže da se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja odloži pet dana, do 5. aprila, jer su onemogućene da ih dostave u zakonskom roku usled sajber napada na servise Agencije za privredne registre (APR), kaže Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije.

APR je prethodno saopštio da su distribuirani napadi (Distributed Denial of Service – DDoS) napadi imali za cilj da preopterete njihov veb-server, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije.

Podsećamo, zakonski rok za predaju redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja je 31. mart za sva preduzeća.

„Poseban informacioni sistem za dostavljanje finansijskih izveštaja opet ne radi. Bilo je ranijih godina problema sa prekidom rada posebnog informacionog sistema i veoma je važno da se identifikuje problem“, rekla je Snežana Mitrović za Novu ekonomiju.

Ona je navela da i dalje ne znamo šta je uzrok prekida rada posebnog informacionog sistema, ali da zahtevaju da se rok odloži, kako se računovođe i zakonski zastupnici ne bi teretili za privredni prekršaj nedostavljanja izveštaja na vreme.

Hakerski napad i šta je sa podacima APR?

APR je saopštio da su internet stranica i veb-server Agencije bili prethodnih dana na meti distribuiranih napada.

„DDoS napadi imali su za cilj da preopterete veb-server, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije. Podaci nisu bili meta ovih napada, tako da baze podataka kojima rukovodi Agencija nisu bile ugrožene“, navodi se u saopštenju.

U REGISTAR APR NIJE UPISANO 80 ODSTO RAČUNOVOĐA, VELIKA PRAVNA NESIGURNOST

Počinioci ovih napada, koji su dolazili iz mnogih zemalja širom sveta, preplavljivali su sajt Agencije, što je, kako piše u saopštenju, prouzrokovalo povremenom slabom funkcionalnošću veb-sajta, imejlova i veb-servisa.

„Obaveštavamo javnost da je Agencija u ponedeljak (27. marta) uspela da odbrani sistem od napada i omogući pristup svim svojim veb-servisima, uz povremene prekide, dok danas sistem radi nesmetano. Tako je putem posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja u ponedeljak dostavljeno 15.500 finansijskih izveštaja, ali je Agencija primila i sve ostale elektronske prijave koje su korisnici uputili putem ostalih veb-servisa Agencije“, piše u saopštenju APR.

Agencija za privredne registre je prijavila DDoS napade Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IКT sistemima (Nacionalni CERT) i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

Računovođe podržale inicijativu „Ne zatvaraj“

Računovodstvena komora Srbije podržala je inicijativu „Ne zatvaraj“ i na jučerašnjem panelu „Uslovi poslovanja domaćih privrednika“ ukazala je da država ne može da funkcioniše od naplaćenih kazni i zatvaranja objekata, već od naplate javnih prihoda.

Takođe su poručili da mera zatvaranja objekata treba da bude propisana samo u slučajevima poreskih krivičnih dela.

„Dali smo podršku inicijativi zato što su štetne mandatne kazne, kada se kasni jedan dan u plaćanju poreza i doprinosa, posle isteka roka opomene, od pet dana. Poreska politika treba da bude stimulativna a ne represivna. Prema tome, potrebni su dobri i primenjivi propisi i reforme koje se sprovode, da budu u interesu i privrede i njenog razvoja a ne gašenja“, rekla je Snežana Mitrović na panelu koji su organizovali Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika i Unija poslodavaca Zrenjanina.

Prema oceni Mitrović, uspostavljena kontrola u naplati javnih prihoda kroz projekat Objedinjene naplate je najbolji pokazatelj, stimulativne poreske politike.

„Poreska politika treba da bude u interesu pravičnog oporezivanja i poreskog postupka, u skladu sa nečelima zakonitosti“, rekla je predsednica Računovodstvene komore Srbije.

Elektronska prijava stvarnih vlasnika u APR-u odložena do 1. oktobra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(4)

    1. Svi koji su dobili potvrdu o prijemu su objavljeni i vidljivi na sajtu. Istog dana. Nikad nije bilo brže, od kad se predaje APR-u. Tako je bilo dok je predaja išla ka NBS.

  1. Marko ko ste Vi? Da li ste racunovodja? Verovatno niste jer da jeste videli biste da ima vec dosta objavljenih izvestaja. Da jeste znali bi da su nam nametnute e fakture ciji sistem takodje ne funkcionise. Da jeste znali bi da se nama stalno namecu nove obaveze i digitalizacija koja nigde ne funkcionuse. Al dobro, bitno je da pljujete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.